Overslaan en naar de inhoud gaan

Heroriëntatie op reputatie door turbulente tijden

Veel bedrijven, (semi-)overheden en maatschappelijke organisaties zijn opnieuw op zoek naar hun morele kompas.
Turbulente tijden
Turbulente tijden
© Shutterstock
Turbulente tijden
Turbulente tijden
© Shutterstock

Een stijgend aantal organisaties heeft behoefte aan inzicht in hun reputatie. De westerse wereld staat in de fik. Oorlog in Oekraïne, een klimaatcrisis, strijd om grondstoffen, polarisatie en de cancelcultuur. Door het hoge tempo waarin ontwikkelingen elkaar opvolgen, ervaren organisaties de noodzaak om hun positie tegen het licht te houden. Zij bepalen opnieuw standpunten en zoeken verbinding met hun publiek. Onder maatschappelijke druk spreken zij zich steeds vaker politiek uit.

related partner content for mobile comes here

Gemotiveerde keuzes

Organisaties moeten sensitiever dan ooit zijn voor wat er in de samenleving en bij hun stakeholders speelt. Ze staan voor de uitdaging om uit te leggen welke keuzes ze maken op het gebied van duurzaamheid, diversiteit en integriteit. Het publiek, dat toegang heeft tot kennis en zijn zegje kan doen op allerlei platformen, verwacht gemotiveerde keuzes.

Vertrouwen verdienen

Wij zien dan ook dat veel bedrijven, (semi-)overheden en maatschappelijke organisaties opnieuw op zoek gaan naar hun morele kompas en zich heroriënteren op hun reputatie. Zij voelen de noodzaak om hun maatschappelijke betekenis te laten zien, beloftes te onderbouwen met bewijs en het vertrouwen van stakeholders en samenleving te verdienen.

Doordat het besef over het belang van reputatie toeneemt, hebben organisaties ook steeds meer behoefte aan actueel inzicht in wat stakeholders van hen vinden en verwachten. Het aloude bekendheids- en imago-onderzoek geeft niet langer de antwoorden op de vragen van deze tijd. Veel bedrijfsonderzoekers, communicatieprofessionals en bestuurders verzuchten dat dergelijk onderzoek niet meer dan terugkijken is. Dat er bij de zoveelste meting weer weinig is veranderd.

Slimme combinaties

Dat verklaart mede de populariteit van reputatieonderzoek. In deze turbulente tijden biedt goed reputatieonderzoek namelijk een duidelijk handelingsperspectief. Het biedt handvatten om het beeld dat stakeholders hebben in lijn te brengen met de ambities van de organisatie. Niet alleen door verbeterpunten te benoemen, maar ook aan te geven hoe dingen kunnen worden verbeterd. Daarvoor is maatwerk nodig in plaats van generieke vragenlijsten. Slimme combinaties van kwalitatief onderzoek met kwantitatieve data. En misschien wel het belangrijkste: goed onderzoek richt zich niet alleen op de reputatie, maar ook op de behoeften en verwachtingen van stakeholders. Door daar op aan te sluiten, bouw je effectief aan het maatschappelijk vertrouwen. En dat is waar iedere organisatie anno 2022 behoefte aan heeft.

Berlinda Harkink is directeur reputatie & strategie bij IVRM

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in