Overslaan en naar de inhoud gaan

Communicatie bij crisis met voedsel verloopt nu via speciaal platform, TuinbouwAlert

Organisaties in groente en fruit slaan handen ineen
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld

Zes organisaties uit de groente en fruit hebben een platform gelanceerd dat dienst moet gaan doen als er een zich een crisis in voedselveiligheid voordoet. De communicatie zal dan via . verlopen.

related partner content for mobile comes here

Het platform is een initiatief van het CBL, GroentenFruit Huis, LTO Glaskracht Nederland, LTO Nederland, NFO en Plantum. Zij werken al langer samen aan beheersen van risico’s en crises in de voedingstuinbouw.

Schade beperken

Incidenten en crises met groente en fruit raken vaak meerdere ketenschakels. De zes organisaties brengen hun kennis van crisiscommunicatie samen in een zogenoemd kernteam Risico- en crisismanagement voedingstuinbouw. Ze willen daarmee de schade beperken in de productie en verkoop van groente en fruit als er zich een crisis voordoet.

Ook verstrekken ze informatiemateriaal om de bewustwording en beheersing van risico’s met voedselveiligheid te versterken. Dit omvat een instructievideo en poster over microbiologische gevaren, de besmettingsbronnen en voorname beheersmaatregelen. Er zijn checklists voor situaties met neerslag na chemische incidenten (zoals grote branden) in de regio, voor wat te doen bij een recall en voor het opstellen van een bedrijfseigen crisisdraaiboek.

Droogzwewnmmen 

Bedrijven die met een eigen crisisteam een oefening willen doen, kunnen voor tips en een oefenscenario voor een crisissimulatie bij GroentenFruit Huis terecht. Deze organisatie verzorgt de coördinatie van het kernteam.

Ondernemers kunnen situaties en risico&;s die de voedselveiligheid bij groente en fruit of de plantgezondheid van (teelt van) die producten op het spel zetten doorgeven aan het kernteam via het Meldpunt op www.TuinbouwAlert.nl.

Op de site staat ook het informatiemateriaal, dat verder wordt verspreid via de deelnemende brancheverenigingen.

Beter bewust 

De afgelopen periode werkte het kernteam met het project ‘Investeren in veiligheidscultuur en incidentsimulatie’ aan meer bewustzijn in de sector over risico’s met microbiologische besmettingen. Groente en fruit zijn gezond, maar kunnen bron van voedselinfecties zijn.

Incidenten wereldwijd laten zien dat dan de impact groot kan zijn, met veel zieken en soms ook dodelijke afloop. Ondernemers moeten continu het besef hebben dat ook een geringe besmetting met virussen, bacteriën of schimmels een doorwerking heeft in de keten.

Foto: Nicoleta Ifrim-Ionescu

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in