Next level filmen: drone of quadkopter?
Door: Bas Welling
Niet zo heel lang geleden vroegen we ons hier af of gadgets het medium film kunnen veranderen. Afgelopen week troffen wij een next level apparaat dat in ieder geval een heel nieuw perspectief aan het fenomeen luchtopnamen geeft.
Vacatures
Externe communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager New Business
SpottaAccountmanager
SpottaDe meest opvallende apparaatjes die momenteel de filmmarkt veroveren zijn de quadkopters. Kleine bestuurbare helikopters met 4, 6 of 8 propellers die je met een simpele afstandsbediening kunt besturen en die voor een paar honderd euro te koop zijn. Logisch gevolg is natuurlijk dat wij filmmakers daar camera's onder hangen. Met behulp van een paar gyroscopen blijven deze vervolgens zeer stabiel, wat prachtige luchtopnames oplevert. De nodige commerciële films hebben dit inmiddels ingezet.
old Dutch windmill's
Hoe mooi dit ook is, het grootste nadeel is dat zowel de camera als de quadkopter door de mens bediend moeten worden. Dit vraagt een boel oefening en geen enkel mens is perfect. Daarnaast heb je meerdere mensen nodig om opnames te maken van één individu. Mooie aerials van je zeiltocht of snowboard vakantie hebben doorgaans dus nogal wat voeten in de aarde. Tot we deze week op dit bedrijfje stuitten: Next Level Aerial Filming. Kijk even mee naar wat zij kunnen:
Next Level Aerial Filming
Next Level Aerial Filming maakt van je quadkopter een drone en laat hem autonoom vliegen. Je linkt hem aan je telefoon en vertelt de drone in de bijhorende app dat je opnames wil jouw GPS locatie. Op bijvoorbeeld acht meter afstand en drie meter hoogte. De drone stijgt op en volgt je overal waar je bent als je GPS locatie verandert. Zo zorgt de drone ervoor dat je continu in beeld blijft vanuit hetzelfde perspectief. Geen piloot meer nodig, geen camera operator en we zijn niet langer afhankelijk van menselijke kundigheid. Met prachtige beelden als gevolg. Een volgende stap in film voor de professionele en particuliere markt.
Toch moeten we deze gadget ook weer niet heilig verklaren, omdat deze (nog) niet perfect is. GPS is vrij storingsgevoellig en als een drone signaal verliest je controle en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Daarnaast is er een privacy-discussie, waardoor het in Nederland momenteel verboden om zomaar te vliegen met drones ten behoeve van film. Zonder de juiste certificering, aanmelding bij het Nederlands Luchtvaartsregister en de juiste vergunningen ligt er een heftige boete op de loer. Daarnaast is deze gadget voor de professionele wereld niet meer dan een technische tool. Een machine kan technisch mooie dingen, maar het is de mens die het verhaal maakt.
Als je desondanks toch graag een drone wil, kan je er altijd een aanschaffen als huisdier.
DARC Sergei Lupashin
Door Jelle Maarten de Vries en Bas Welling
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid