Moeizame start keurmerk champignonbranche
De schuld legt hij vooral bij de supermarkten die ‘verdommen’ om het keurmerk in hun inkoopvoorwaarden op te nemen. De opstelling van de retail noemt hij 'onbegrijpelijk'.
De champignonbranche heeft een slecht imago omdat sommige bedrijven hun personeel onderbetalen. Dinsdag jl. werden drie leidinggevenden van een groot champignonbedrijf in Limburg opgepakt op verdenking van uitbuiting van honderden Poolse werkneemsters.
Vacatures
Accountmanager New Business
SpottaAccountmanager
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisEen half jaar nadat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) het eerste certificaat in Rijsbergen uitdeelde staan er op de internetpagina van initiatiefnemer Fair Produce nog maar 11 gecertificeerde bedrijven. Krouwel zegt dat er ongeveer 20 bedrijven zijn gecertificeerd en dat er nog ongeveer 20 aanvragen in behandeling zijn. Een enkele aanvraag is geweigerd.
Tot dusver verkopen alleen C1000 en Deli XL nog uitsluitend champignons met een keurmerk. Het moeizame proces is kort geleden onderwerp geweest in een gesprek tussen supermarkten, de stichting en de minister. Er zijn in Nederland ongeveer 140 champignonbedrijven.
Krouwel erkent dat sommige goedwillende champignontelers uit principe weigeren om 1500 euro neer te tellen voor een keurmerk terwijl ze hun zaken juist goed hebben geregeld. Krouwel benadrukt dat er subsidie bestaat voor de eerste aanvragers en dat ook handelaren bereid zijn om bij te dragen. “De prijs mag niet het probleem zijn.”
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel zegt in een reactie dat supermarkten zelf kunnen beslissen of ze champignons met of zonder keurmerk verkopen. Volgens een woordvoerster is het de taak van de overheid om te controleren of telers zich aan de arbeidsvoorwaarden houden. (ANP)
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid