Overslaan en naar de inhoud gaan

Duurzaamheidsverslag steeds gewoner

Een meerderheid van de Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen verwacht dat een duurzaamheidsjaarverslag binnen vijf jaar een algemeen…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Uit de enquête en diepte-interviews die DHV hield met de bedrijven bleek verder dat transparantie (60%) en de mogelijkheid tot communicatie met stakeholders (56%) de belangrijkste motieven zijn om een duurzaamheidsverslag op te stellen. Zowel de wil als de noodzaak om te rapporteren aan stakeholders over sociale, ecologische en economische aspecten, nemen toe.

related partner content for mobile comes here

Reputatiemanagement speelt bij 55% van de ondervraagde ondernemingen een belangrijke rol. Het ontbreken van een meet- en registratiesystemen en gebrek aan kennis over het onderwerp, worden door respectievelijk 63% en 54% van de ondernemingen ervaren als grootste knelpunten. Ook hoge kosten (46%) en het ontbreken van richtlijnen voor het opstellen van een duurzaamheidsjaarverslag (50%) worden als problematisch ervaren, maar niet als onoverkomelijk gezien.

Het opstellen van een duurzaamheidsverslag naar aanleiding van incidenten of externe druk van stakeholders komt steeds vaker voor. Ondernemingen geven echter aan vaker op wensen van aandeelhouders en klanten in te zullen gaan (beide ruim 60%) dan op wensen van actiegroepen (slechts 28%).

Hoewel het ontbreken van richtlijnen als knelpunt uit het onderzoek naar voren komt, is toch 38% van de ondernemingen bekend met het Global Reporting Initiative (GRI), een internationale richtlijn voor duurzaamheids-verslaggeving. Grote multinationale ondernemingen zijn relatief vaker bekend met het GRI dan kleinere ondernemingen (74% en 71% van AEX- en Midkap-ondernemingen versus 18% van overige beursgenoteerde ondernemingen). Bijna 50% van de ondernemingen acht een standaard noodzakelijk voor verdere ontwikkeling. De overheid moet volgens de ondernemingen echter niet willen ingrijpen met wet- en regelgeving, maar het slechts blijven mogelijk maken en stimuleren, om zo tot een optimale ontwikkeling van duurzaamheids-verslaggeving te komen, aldus het van DHV. (Bron: persbericht DHV)

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in