Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Media willen transparant beleid maar worstelen met praktijk’

Mediaorganisaties en journalisten zoeken steeds vaker naar vormen om verantwoording af te leggen en rekening te houden met het publiek. Dat…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De laatste jaren lijkt de kritiek op media en journalistiek in Nederland toe te nemen. Uit zowel publieke als politieke hoek krijgen zij het verwijt feiten te overdrijven, hypes te creëren en misbruik te maken van hun macht. Yael de Haan onderzocht hoe Nederlandse media hebben gereageerd op de kritiek op hun functioneren.

related partner content for mobile comes here

Voor het onderzoek met als titel ‘Between professional autonomy and public responsibility: accountability and responsiveness in Dutch media and journalism’ analyseerde De Haan onder meer dagelijkse redactieprocessen van de Volkskrant, het NOS Nieuws en het RTL Nieuws. Ze laat zien dat mediaorganisaties en journalisten de kritiek niet alleen serieus nemen, maar ook steeds meer naar vormen zoeken om verantwoording af te leggen en rekening te houden met het publiek. Uit de introductie van een groot aantal instrumenten - van ombudsman tot correctierubriek en van weblogs tot online discussiefora – blijkt binnen mediaorganisaties een groeiende aandacht voor openheid, transparantie, verantwoording en interactie met het publiek.

Toch blijkt de journalistieke praktijk weerbarstig, zo stelt De Haan. Journalisten weten de instrumenten moeilijk te integreren in hun dagelijkse werkzaamheden. Tijdgebrek en de soms harde, beledigende toon van de klachten spelen hierbij een rol. Ook vinden journalisten het lastig om een balans te vinden tussen informeren, luisteren en uitleg geven. De angst om hun journalistieke autonomie te verliezen blijkt volgens De Haan vaak groter dan hun wil om het publiek en de kritiek serieus te nemen.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in