Overslaan en naar de inhoud gaan

Brits ziekenhuis zet virtual reality in tegen pijn

Pijn is allesbehalve fijn.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Maar veel mensen hebben en bestrijding ervan is iets dat velen bezighoudt. Of het hem nu zit in medicatie of in andere oplossingen, onderzoek naar pijnbestrijding staat nooit stil, zo ook niet in de UK. Daar,in het Queen Elizabeth Hospital in Birmingham, testen onderzoekers namelijk of virtual reality effect heeft op de beleving van pijn. Onderzoekers vermoeden dat patiënten minder pijn ervaren als zij afgeleid worden door een virtuele wereld. Ze gaan hierbij feitelijk uit van een oude methode, die de tandarts toepast door middel van die posters aan zijn plafond, of de suggestie om even weg te kijken op het moment er een splinter uit je vinger gedrukt wordt. Word je afgeleid van pijn, dan is de pijn minder, zo simpel is het.

related partner content for mobile comes here

Charlotte Small, projectleider van het klinische deel, legt uit dat zij virtual reality willen testen op meerdere gebieden, te beginnen bij pijnbeleving van patiënten. ‘Uit eerder onderzoek komt naar voren dat kijken naar de natuur ontspannend werkt. Uiteindelijk willen we naar een systeem dat zelfs door patiënten met ernstige verwondingen gebruikt kan worden.’

In de virtuele wereld kunnen patiënten wandelingen maken langs de kust of in het bos. De locaties die gebruikt zijn voor de virtuele wereld liggen nabij het ziekenhuis. De kusttocht vindt plaats in Wembury en de boswandeling in Dartmoor. In de virtuele wereld kunnen mensen door een eenvoudige controller zelf bepalen waar ze heen lopen en wat ze bekijken.

Op dit moment zit het onderzoek nog in een testfase. De testgroep bestaat uit patiënten met brandwonden. In een eerste test keken de onderzoekers naar de mate van pijn tijdens het wisselen van het verband. Het bleek dat 37 procent van de patiënten, ondanks pijnmedicatie, nog steeds lichte tot ernstige pijn ervoer. De patiënten kregen verschillende pijnmedicatie van paracetamol oplopend tot morfine. Het idee is om te zien of virtual reality de pijn verder kan verlichten of eventueel kan zorgen voor minder zware medicatie.

Ik ben erg benieuwd naar het resultaat en zal hierover berichten, zodra ik meer weet.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in