Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel geschreeuw in Hilversum als staatssecretaris haar plannen verdedigt

'Ik mag verdomme ook even uitpraten', viel staatssecretaris Medy van der Laan (Media, D66) even uit haar rol.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De emoties tijdens de door haar georganiseerde bijeenkomst bij de omroepen, liepen soms hoog op. Ook bij haarzelf.

related partner content for mobile comes here

In het Muziekcentrum voor de Omroep lichtte ze maandagochtend aan ongeveer vijfhonderd omroepmedewerkers toe.

Vorige week mocht ze in de media aankondigen dat ze het omroepbestel op de schop neemt en daarin de NPS opheft en vandaag ging ze dat ook in
Hilversum zelf uitleggen.

Volgens ingewijden werd dat initiatief door haar ambtenaren afgeraden, maar ze wilde toch, omdat ze het wel netjes vond om de aan de betrokkenen voor te leggen.

Het werd een ouderwetse bijeenkomst met gejoel, geklap, gefluit, geschreeuw; felle emoties in alle vormen. In eerste instantie probeert ze uit te leggen hoe het zit, om de wilde verhalen recht te zetten en aan te geven waar de onzekerheden zitten.

Het lukt haar nog om de eerste onderdelen van het plan toe te lichten, maar zodra de NPS wordt genoemd, zijn de aanwezigen niet meer te houden.

Iedereen probeert te reageren, met of zonder microfoon. De zaak ligt gevoelig, want Van der Laan haalt de hoon over zich heen als ze haar gedachten ordent en wat ongelukkig stelt 'eerst even de NPS doen'.

De medewerkers willen het liefst dat alles bij het oude blijft en dat er minstens garanties komen voor het voortbestaan van NPS-programma's zoals NOVA, Andere Tijden en Zembla.

Met die garanties willen de medewerkers hun baan veilig stellen.

'De programma's verdwijnen niet door dit kabinetsplan', herhaalt Van der Laan telkens. Na een kort over-en-weer met NOVA-hoofdredacteur
Carel Kuyl geeft Van der Laan uiteindelijk wel toe dat NOVA wel eens zou kunnen sneuvelen: 'Daar zou een ander format voor moeten worden gezocht'.

De enige die Van der Laan niet weghoont, is Prem Radhakishun van 'Premtime'. Hij spreekt van een selectieve verontwaardiging bij de omroepmedewerkers: 'Als je maar even bij de omroepen snuffelt, weet je al dat het bestel een vreselijk systeem is. Daar gaat mevrouw nu wat aan doen door een zeer democratisch systeem in te voeren. De omroepen moeten zich weer bewijzen voor hun achterban. Het resultaat is helaas wel dat de NPS als beste omroep wordt genaaid, maar het gaat niet om de organisatie maar om het nieuwe bestel dat ik erg goed vind. Ik zie het als een versterking van de publieke taak.'

Radhakishun maakt zich kwaad op zijn collega's, omdat velen altijd problemen hadden met hoe het werkte, maar nu hun zekerheden op de tocht komen te staan, zijn ze opeens tegen de plannen.

VARA-programmamaker Felix Meurders zegt: 'We gaan terug naar een nieuwe verzuiling en we moeten op eens economischer en commercieel gaan werken. Dat is terminologie waar de Publieke Omroepen helemaal niets mee hebben.'

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in