Overslaan en naar de inhoud gaan

Noodkreet: wie heeft het antwoord op de adblockers?

Adblockers bedreigen het businessmodel van de online uitgevers. Hoe kan de branche zich hier tegen wapenen?
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Adblockers zijn niet van vandaag of gisteren. Maar de populariteit van deze programma&;s groeit razendsnel. heeft inmiddels een advertentie blokkerende plug geïnstalleerd. Publishers koesterden zich in de waan dat advertenties op de iPhone beschikbaar zouden blijven. Maar met de recente release van Ios9 ligt ook die illusie aan duigen. Adblockers maken het voor het eerst mogelijk advertentieloos content te consumeren op iPhone of iPad.

related partner content for mobile comes here

Adblockers worden door honderden miljoenen mensen gebruikt. De populairste adblocker is Adblock Plus, dat claimt 300 miljoen gebruikers te hebben. Een andere grote speler is Adblock, dat naar eigen zeggen 40 miljoen gebruikers heeft. Beide diensten blijven in populariteit stijgen: het aantal gebruikers van Adblock Plus steeg het afgelopen jaar met 50 procent.

Persgroep-directeur Christian van Thillo maakt zich ernstig zorgen over deze ontwikkeling. Nu al wordt 15%  van alle advertenties van de Persgroep niet meer getoond omdat bezoekers een adblocker gebruiken. En Van Thillo verwacht dat dit percentage gaat stijgen, nu iPhone- en iPad-gebruikers adblockers kunnen installeren. ‘Het zou de doodsteek zijn voor onze toekomst,’ zei hij onlangs

 

X

Een oplossing is dringend gewenst, maar is niet zomaar voor handen. De Amerikaanse tak van het IAB overweegt juridische stappen tegen adblockers, maar dit is een riskante optie. In Duitsland liep de gang naar de rechtbank eerder uit op een , althans voor online publishers. De consument heeft het recht om advertentieblokkades te installeren.

Is het op advertenties gebaseerde businessmodel van online uitgevers te redden? Zo nee, waarom niet. En zo ja, hoe? Graag uw mening!

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in