
Professor Henk Aarts schreef in het blad Science de uitkomsten van onderzoek naar de stimulansen van peptalk. Dat is reden voor het Vpro-programma Noorderlicht om hier aandacht aan te schenken.
Ruim veertig studenten deden een test in drie groepen:
1. Alle studenten kregen plaatjes met positieve woorden te zien;
2. De tweede groep kreeg daarbij een aantal ‘inspanningswoorden’ voorgeschoteld, zoals ‘inspannen’ en ‘kracht’. Deze flitsten alleen zo snel voorbij - dertig milliseconden – dat ze ze niet bewust zagen. Aarts: “Alleen het onderbewustzijn kon ze oppikken.”
3. De derde groep kreeg eveneens (onbewust) inspanningswoorden te zien, maar in die sessie waren die altijd aan de positieve kreten gekoppeld. Dat wil zeggen dat ze direct na elkaar kwamen, met een interval van slechts twee milliseconden.
Vacatures
Event Manager
Stichting Anne-BoCommunicatiemedewerker studentenwerving en -voorlichting
TU DelftClient Services Director - Media
ScheepensHet idee was de hersenen van de studenten, door het ‘zien’ van woorden als kracht en inspanning, onbewust werden klaargestoomd voor een inspanningstaak. Zou er verschil zijn tussen groep twee en groep drie in gedrag?
Die taak was simpel: knijpen in een handgrip (afbeelding), zodra het woord 'knijpen' op een scherm verscheen. De groepen knepen heel verschillend. "Studenten uit groep twee knepen in vergelijking met de proefpersonen uit groep één sneller en harder. Maar de studenten uit groep drie knepen ook nog eens langer. Zij deden dus eigenlijk meer hun best."
Dus de stimuli voor het onderbewustzijn werkten. Reclamemakers weten dit uit d epraktijk natuurlijk, maar het is nu wetenschappelijk aangetoond.
Wat Aarts cs. nog niet weten is hoe lang de effecten van zo’n stimulatie van het onderbewustzijn voortduren, maar dat zoeken ze uit.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee