Nieuwe onderzoeken wijzen uit dat deze sociale netwerksites te snel zijn voor het menselijk brein. De informatie wordt niet of te snel verwerkt waardoor de emotionele ontwikkeling van de mens achterblijft.
Volgende week wordt een rapport omtrent dit onderwerp gepubliceerd in de ´Proceedings of the National Academy of Scienes Online Early Edition´. Daarin wordt een studie beschreven dat laat zien dat de mens informatie over fysiek leed van anderen snel kan verwerken, maar het duurt langer voordat de mens ergens bewondering voor heeft of mededogen voelt.
Een groot gevaar met de komst van flits-nieuws en sociale netwerksites als Twitter en Facebook is dus dat de volgende generatie meer onverschillig wordt. Een ernstige zaak, want het hebben van bewondering of het voelen van mededogen is juist één van de belangrijkste aspecten wat ons –de mens- onderscheid van de dieren.
Met betrekking tot Twitter en Facebook kunnen we waarschijnlijk niet veel veranderen omdat dit tot stand komt door de gebruikers zelf en ook omdat er gebruik wordt gemaakt van ´internal pacing´: de gebruiker bepaalt zelf het tijdstip, tempo en volgorde van de mediaconsumptie.
Overige mediaprofessionals (zoals televisiemakers en marketeers) kunnen wel de manier van berichtgeving veranderen door dit langzamer te brengen en de ontvanger de tijd te geven de informatie te verwerken. En ook professionele bloggers, schrijvende journalisten, etc. kunnen hier meer aandacht besteden door bijvoorbeeld de schrijfstijl en het aantal (korte) berichten aan te passen.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!