Als de leidende politici van PVV, VVD, NSC en BBB elkaar niet al te veel bestoken met roddels, achterklap en naargeestige treiterijen zouden deze partijen zomaar een kabinet kunnen gaan vormen.
Wie er vervolgens minister-president wordt is nog onduidelijk. De vier lijsttrekkers zelf worden het niet, meldden ze vorige week, en ook de favoriet bij het volk, de VVD’er Klaas Dijkhoff, loopt zich niet warm getuige zijn reactie op X over Pieter Omtzigt.
Dijkhoff reageerde op het eindverslag van informateur Kim Putters, die schreef dat Omtzigt positief staat tegenover afspraken op hoofdlijnen, maar wel ‘gedetailleerde afspraken over wat hij belangrijk vindt’ wenst.
Dijkhoff vatte dat samen als: ‘Lieve schat, ik wil heel graag een open relatie, maar alleen als jij daar geen gebruik van maakt.’
Intussen wordt er bij de Rijksvoorlichtingsdienst al wel geworven voor een woordvoerder voor de onbekende premier. In een vacature op de site Werken voor Nederland laat de RVD weten op zoek te zijn naar een Woordvoerder minister-president:
‘Samen met een klein team van woordvoerders en communicatiemedewerkers ben je verantwoordelijk voor de voorbereiding en uitvoering van de publicitaire activiteiten van de minister-president. Ook de begeleiding van de minister-president bij publieke optredens in binnen- en buitenland maakt onderdeel uit van de functie.’
De vacature is bijzonder omdat uit het ambtenarenkorps in ‘Den Haag’ signalen naar buiten kwamen dat alle overige communicatie- en woordvoerdersfuncties in Den Haag momenteel ‘bevroren’ zijn in afwachting van het bekend worden van het nieuwe kabinet.
Mocht NSC daar deel van uitmaken, dan kan het voorlichtingsapparaat weleens in aantal terug moeten. Pieter Omtzigt is namelijk erg kritisch op de omvang van ‘communicatie’ bij het Rijk.
Tijdens de algemene beschouwingen noemde de NSC-leidsman ‘Den Haag’ een ‘volstrekt imagogedreven circus’ en diende een motie in om de het communicatiekorps terug te brengen van 800 naar 600.
De RVD laat weten dat van een ‘bevriezing van communicatie’ geen sprake is. Als er mensen moeten worden vervangen, dan gebeurt dat gewoon, zegt Daphne Kerremans, hoofd communicatie. ‘Ik zorg ervoor dat ik mijn bezetting op orde heb en daarom staat deze vacature nu uit.’
Klikt het?
Ook het feit dat er nog geen nieuwe premier bekend is en er al wel een nieuwe woordvoerder wordt geselecteerd, vindt zij niet vreemd. Natuurlijk is het goed om te kunnen zien of er een persoonlijke klik is tussen een bewindspersoon en woordvoerder, maar volgens Kerremans gebeurt het sporadisch dat die er níet is.
Kerremans: ‘Er zijn hier in Den Haag zoveel woordvoerders die met een bewindspersoon krijgen te maken die ze niet kenden, bijvoorbeeld als er een wisseling is op een ministerie, wat we de laatste tijd vaker hebben gezien. Het is ook gewoon een professionele relatie, een nieuwe woordvoerder moet voor iedereen kunnen werken.’
De woordvoerder gaat ergens tussen de 4.758 euro en 7.094 euro bruto verdienen. De sollicitatiegesprekken hebben plaats tussen 8 en 11 april, dus grote kans dat er eerder een woordvoerder is dan een nieuwe minister-president.