Onlangs was het weer de Dag van de Stagiair. Jonge toppers gingen op de schouders over de werkvloer, met confetti en dansmariekes. Er werden prijzen uitgereikt aan stagiair en stagebedrijf van het jaar, het paradijs is er niks bij. Maar Dumpert zit dichter bij de waarheid, met een filmpje waarin een leerling timmerman de waterpas moet bijvullen.
Want stagiaires en starters worden natuurlijk massaal in de maling genomen. Meestal krijgen ze geen leeropdrachten, maar k-klussen waar anders uitzendkrachten voor worden ingehuurd. Zo staan tweedejaars hotelschoolstudenten glazen te poleren.
En afgestudeerde communicatiewetenschappers het aquarium in de receptie schoon te maken. Alsof Bill Gates ooit begonnen is met printers installeren of Ronaldo met lijnen trekken. Trainees zouden boventallig moeten zijn, maar het zijn de nieuwe gastarbeiders waarmee bedrijven oneigenlijk overeind gehouden worden.
Gelukkig is het tij is aan het keren. Je kunt misbruikmeldpunten openen wat je wil, maar misbruik van starters laat zich het best bestrijden met schaarste op de arbeidsmarkt. Plots struikelen bedrijven weer over elkaar heen om jong talent te verleiden. Als een blad aan de boom slaat uitbuiting om in Social Employer Branding. En wordt er als vanouds gestrooid met career programs, Tesla’s en tripjes Silicon Valley. Recruiters draaien weer overuren en adverteren -om maar met zoveel mogelijk mensen in contact te komen- zelfs met nepvacatures.
Onze junioren krijgen ook weer praatjes. Zo vroeg Sven Stroomberg van RAUW* op BNR-radio of de reclamebureaus geen leertrajecten konden aanbieden. Sterke actie trouwens Sven! Paar kanttekeningen wel.
1. Zorg voor een langere stageperiode. Van ‘twee fantastische maanden’ wordt niemand wijzer.
2. Er mag nog wat gesleuteld worden aan de attitude van je generatie, het is niet allemaal Tesla, Netflix, loft en lachen.
3. Wees loyaal. Jobhop je met je net afgeronde interne opleiding naar de concurrent, dan rekenen we wel even af.
4. Tot slot zouden traineeships ook toegankelijk moeten zijn voor oudere werknemers. In Zweden kun je er voor persoonlijke innovatie gewoon even tussenuit, zonder je baan op te zeggen. In Finland word je dan zelfs gefinancierd met de Adult Education Subsidy. In Nederland lopen we echt achter. Hoe Bart Kuiper het tijdens zijn stage vorig jaar bij TBWA zonder zo’n fonds heeft kunnen doen, mag een raadsel heten.
Dick van der Lecq is managing partner bij Etcetera.
De afbeelding verwijst naar Dumpert: Het is weer stagiairetijd.
Reacties:
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!