Een boormachine, een barbecue of een fiets nodig? Peerby doet het voor je. Het platform gaat na wie in de buurt het product dat je zoekt uit wil lenen of wil verhuren. Deze veelbelovende deelnemer aan de Innovation Awards voor Communications, Media & Technology was eerder te gast bij DWDD en wordt gelanceerd door incubatorprogramma Rockstart.
Peerby is een platform dat het mogelijk maakt spullen te huren en lenen van buurtgenoten. Peerbyoprichter Daan Weddepohl kwam op het idee na het zien van Rachel Botsmans TEDX-presentatie ‘The case for collaborative consumption’. Die gaat over verandering van menselijke gedragsregels.
Collaborative consumption
Daan: “Collaborative consumption is traditioneel lenen, huren en ruilen, maar dan opnieuw gedefinieerd door technologie en community’s. Slimmer leven en slimmer consumeren, dat is waar het over gaat. Ik wilde graag mensen verbinden op basis van locatie en relevante vraag, of het nu meeliften of een product lenen was. Maar ik merkte dat dat te algemeen was. Na Botsmans presentatie wist ik dat het specifieker moest worden.” Die gedachte kreeg vorm in Peerby.
Consumeren zonder afval
Collaborative consumption is in feite niet nieuw, nieuw is de manier waarop Peerby het toepast. In Nederland ontbreken succesvolle platformen op dit gebied vooralsnog. Er lijkt wel een trend te ontstaan. We zien onder de Innovation Awards-inschrijvingen voorbeelden van collaborative consumption, Thuisafgehaald bijvoorbeeld. En het Amerikaanse Airbnb – een communityplatform voor bijzondere accommodaties – is wereldwijd een succes. Daan: “De markt is relatief jong, het idee van onderling met elkaar dingen regelen moet nog in het bewustzijn van veel mensen komen. Peerby draait om consumeren zonder dat dat afval oplevert.”
Decoupeerzaag
Op dit moment zit Peerby nog in de testfase. Daan: “We draaien nu een kleine pilot in Amsterdam en op de campus in Enschede. Belangrijk is een kritische massa gebruikers, daarom lanceren we heel locatiegebonden. In Amsterdam is nu bijvoorbeeld een klein netwerk van mensen actief. De eerste gebruiker van Peerby had een decoupeerzaag nodig voor een kunstproject, en leende die van iemand bij hem in de buurt. Het aantal gebruikers in de toekomst is ervan afhankelijk of we onze focus leggen op grote steden of landen. Dit zal mede op basis van de pilots worden bepaald. Als we ons op Nederland als geheel richten dan gaan we voor zo'n miljoen actieve gebruikers.”
Op alle momenten bereikbaar
In oktober wordt het platform landelijk gelanceerd. Vanaf dat moment kan heel Nederland via de website of app spullen in de buurt lenen, uitlenen, huren en verhuren. Daan: “Peerby wordt beschikbaar op pc, smartphone, eigenlijk op alle gangbare apparaten. De aard van het concept vraagt erom dat het op alle momenten bereikbaar is. Je kunt benaderd worden om iets te verhuren tijdens het boodschappen doen of wanneer je tv kijkt. De app krijgt een chatfunctie waardoor het werkt op basis van een dialoog. Je kunt direct met de geïnteresseerde huurder chatten en afspraken maken over de verhuur.” Peerby vraagt aan verhuurders een percentage van de huurprijs, spullen uitlenen kost niets.
Justified effort
Peerby werkt vanuit de ‘justified effort-gedachte’. Daan: “Bovenaan staat dat Peerby bijna geen moeite kost om te gebruiken. Je hoeft alleen iets te doen als daar een reden voor is. Bewust hebben we de keuze gemaakt gebruikers geen verplichte vragenlijst met alles wat je aanbiedt in te laten vullen. Pas wanneer er een relevante vraag is, hoeft de gebruiker te reageren.” Het platform is een soort Google voor spullen. Je tikt in wat je nodig hebt, bijvoorbeeld een zaag. Vervolgens vraagt Peerby rond in het systeem of mensen een zaag hebben. Peerby onthoudt wat je wel of niet hebt en daardoor worden er steeds minder vragen gesteld.
Point & shoot
Het kan wel, aangeven wat je in de aanbieding hebt. Daan: “We ontwikkelen nu de point & shoot-functionaliteit. Je loopt door je huis met je telefoon en maakt een foto van wat je hebt. Peerby herkent het beeld en geeft aan wat het is, bijvoorbeeld een Xbox die je voor 40 euro per maand kan verhuren. We gaan het zo grafisch mogelijk maken, bij alles wat je hebt kun je een foto uploaden. Gebruikers hebben ook een profielfoto zodat je weet wie degene is aan wie je iets uitleent. Onderzoek laat zien dat vrijwel iedereen aangeeft netjes met geleende spullen om te gaan. Om goed gedrag extra te stimuleren werken we met ratings van gebruikers en is er de Facebook integratie. Mensen die willens en wetens de fout in gaan worden geblokkeerd. In de toekomst willen we ook de mogelijkheid bieden om voor bepaalde producten een verzekering af te sluiten. En ten slotte moet je, net als wanneer je iets koopt online, altijd blijven vertrouwen op je gezonde verstand.”
Aanbellen bij honderd buurtgenoten
Hoewel de technologie ondergeschikt is bij Peerby, maakt het concept wel dingen mogelijk die de gedachte achter Peerby bevorderen: deel je rijk. De voordelen van het concept: verdien wat bij, help het milieu en verbeter je buurt. Daan: “De dingen die vanzelfsprekend waren – zoals een ladder lenen van de buren – organiseren we nu op grotere schaal. Vroeger was het fysiek onmogelijk om bij honderd buurtgenoten aan te bellen, de technologie faciliteert het nu wel.”
Daan wordt als deelnemer van start-upschool Rockstart Accelerator gevolgd door FD Young Entrepreneur.
Peerby bij DWDD (vanaf 5.00 min.)
Accenture organiseert in 2012 voor de zesde keer de Innovation Awards voor, Communications, Media & Technology. Nieuwe, innovatieve, veelbelovende concepten, jonger dan drie jaar en gelanceerd op de Nederlandse markt kunnen meedoen aan de competitie.
Elke week bespreek ik op Molblog een opvallend concept dat zich heeft ingeschreven. Of deze kanshebber werkelijk de Blauwe Tulp in de wacht weet te slepen, is uiteraard aan de jury. Naast media-, communicatie- en technische concepten is het dit jaar weer mogelijk in vier andere sectoren in te schrijven. De prijsuitreiking vindt in november plaats op het Accenture Innovation Event.
Kijk voor meer informatie op www.innovation-awards.nl. En weet je een concept waarvan je denkt: dat is nu echt een kanshebber voor de Blauwe Tulp, aarzel niet en laat het weten, bijvoorbeeld via Twitter.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!