Premium

De Gebroeders Janssen maken 'een beetje reclame' voor Limburg

Random Pic(k) Of The Day For A Week. Nils Adriaans vraagt vakgenoten naar hun inspiratie. Ditmaal de Gebroeders Janssen van TBWA\Neboko.

De Gebroeders Janssen

Deze week waren de Gebroeders Janssen (Bas en Koen), creatief team bij TBWA\Neboko, curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelden zij hun inspiratie op de Facebook-pagina van Nils Adriaans (één bijdrage per dag).

De Gebroeders over hun week: 'Wij zijn Bas Janssen en Koen Janssen, ook wel bekend als de Gebroeders Janssen, creatief team bij TBWA\NEBOKO. Oorspronkelijk komen we uit Maasbree, een dorpje in het noorden van Limburg. Hoewel we er zelf al een hele tijd niet meer wonen, blijft de liefde voor Limburg groot. We willen deze week dan ook gebruiken om een beetje reclame te maken voor Limburg. Al zullen de meeste Limburgers zeggen: “Mot det?”

Hier hun 5 pic(k)s:

1. Een beetje reclame voor de Limburgse granaatligger en zijn hond Spikey

'Als Limburg landelijk in het nieuws is, betekent dat vaak niet veel goeds. Denk aan drugsvondsten, pijnlijke voetbaluitslagen en hevige overstromingen. Dus je kunt je voorstellen dat we niet gek opkeken begin 2019, toen we ’s ochtends het bericht lazen dat er een granaat was gevonden in een Venlose woonwijk. Het bizarre aan dit bericht was, dat de man die de granaat had gevonden, uren lang bovenop de granaat is gaan liggen toen deze begon te sissen.

De landelijke pers reisde dan ook massaal af naar Limburg om een interview af te leggen met deze held. Het filmpje is wat ons betreft het meest aandoenlijke en grappigste wat we de afgelopen jaren hebben gezien. Xavier en zijn hond Spikey verdienen daarom een beetje reclame. En een lintje. Bekijk hier het NOS-item van de Limburgse granaatligger.'

De Limburgse granaatligger Xavier en zijn hond Spikey
De Limburgse granaatligger Xavier en zijn hond Spikey

2. Een beetje reclame voor de Limburgse documentairemaker Hans Heijnen

'Op dinsdag schijnen mensen weleens een dip te hebben. Wellicht dat het werk van Hans Heijnen je uit deze dip kan trekken of je er nog iets verder in duwt, dat kan ook.

Hans is een van onze favoriete documentairemakers. De weemoed, het droogkomische en de zwarte humor in zijn werk spreken ons enorm aan. De documentaire die we het vaakst hebben gezien van Hans is Bewakers van Bemelen, een portret van Bemelen, een klein dorp in Zuid-Limburg, dat door de vergrijzing langzaam leegloopt. Wat overblijft is een bonte verzameling aan dorpsfiguren. In deze documentaire spelen, hoe toevallig, twee broers de hoofdrol.

Het verschil met ons is dat deze broers zich niet druk maken over de nieuwe campagne van ESPN, maar over heel andere dingen. Zoals de lijnen op het veld van de lokale voetbalclub. En over de vraag of de carnavalsoptocht in Bemelen wel of niet door kan gaan omdat er net iemand overleden is.

De muziek in deze documentaire is gemaakt door de Limburgse zanger Arno Adams, over wie Hans eerder al een documentaire heeft gemaakt, genaamd Belfeld Blues.

Naast De Bewakers van Bemelen is ook het andere werk van Hans zeer de moeite waard, zoals De Letste Limburger in LA, Voetbal is oorlog en De Gert & Hermien Story.'

Een van de Bewakers van Bemelen
Een van de Bewakers van Bemelen

3. Een beetje reclame voor de van origine Limburgse loodgieter Rob Lücker

'Wat veel mensen misschien niet weten is dat er een hele hoop te gekke regisseurs uit Limburg komen. Denk bijvoorbeeld aan Jim Taihuttu, Kevin Boitelle, @Michiel ten Horn, Noël Loozen en Rob Lücker. Hoewel we ze allemaal de moeite waard vinden om te bespreken, geven we voor nu de aandacht aan het verhaal van Rob. Want hoewel er genoeg redenen zijn om naar Limburg te komen, zijn er ook wel een aantal om er weg te gaan. De belangrijkste reden is misschien wel om je droom achterna te gaan.
Zo ook voor Rob, want hoewel Rob inmiddels een geprezen regisseur en tweevoudig Gouden Kalf-winnaar is, was hij op zijn 25e nog loodgieter.
In de podcast Ervaring voor Beginners van Theo Maassen vertelt Rob uitgebreid over hoe hij op het punt is gekomen waar hij nu is en dat verhaal vinden we toch wel echt bijzonder.

Luister hier naar de podcastaflevering met Rob Lücker.'

Rob Lücker (l.) in actie
Rob Lücker (l.) in actie

4. Een beetje reclame voor het Limburgse Missiemuseum in Steyl - en de slechtst opgezette bruine beer ter wereld

'Vergeet het Stedelijk, Museum Voorlinden en het Boijmans, want wat ons betreft is het Missiemuseum in Steyl de plek waar je absoluut geweest moet zijn. Als kind kwamen we niet verder dan de ingang. Daar staat namelijk de slechtst opgezette bruine beer ter wereld, die gaat dansen zodra je er een muntje in gooit. Maar inmiddels hebben we het hele museum meerdere keren van binnen gezien en dat maakt toch een grote indruk, kunnen we je vertellen.

Het museum werd in 1931 opgericht door een groep katholieken die vanuit de hele wereld bijzondere vondsten meenamen naar Steyl, een dorpje aan de Maas. Inmiddels heeft het museum een van de grootste collecties met opgezette dieren en insecten van Nederland. Dus ben je een keer in Limburg? Ga dan zeker naar het Missiemuseum in Steyl. Daar krijg je zeker geen spijt van. Anders krijg je van ons je muntje terug.

Hier https://www.missiemuseum.nl/nl kun je meer informatie vinden over het Missiemuseum.'

De beer in het Limburgse Missiemuseum in Steyl
De beer in het Limburgse Missiemuseum in Steyl

5. Een beetje reclame voor de Limburgse Vastelaovend - die liedjes gaan een heel stuk dieper dan een paard dat in de gang staat

'We willen de week graag afsluiten met iets feestelijks, namelijk Vastelaovend. Boven de rivieren ook wel bekend als carnaval. Voor iedereen die nog nooit Vastelaovend heeft gevierd lijkt het vooral een feest met als doel om jezelf helemaal van de wereld te drinken. Maar dat is niet wat Vastelaovend is. Vastelaovend is een feest waarbij je even kunt ontsnappen aan de werkelijkheid en daar zit enorm veel creativiteit in, iets wat ons erg aanspreekt. Zo bouwen vriendengroepen maandenlang aan een wagen voor de optocht, verschijnt je ingetogen buurman in het meest opvallende ‘pekske’, die hij ook nog eens helemaal zelf heeft gemaakt, en worden de prachtigste liedjes geschreven in eigen dialect. En die liedjes gaan een heel stuk dieper dan een paard dat in de gang staat.

Kortom, Vastelaovend is een feest waar mensen zichzelf van hun beste kant kunnen laten zien. En gelukkig is er een documentaire die je een inkijkje geeft in wat Vastelaovend nou eigenlijk inhoudt. Deze documentaire, Nao 't Zuuje, is gemaakt door Rob Hodselmans, regisserend cameraman en Vasteloavendvierder in hart en nieren. De documentaire is een idee van Lex Uiting, die er zelf een hoofdrol in speelt, omdat hij dat jaar prins werd van Venlo.

Kijk hier de documentaire en hopelijk zien we je komend jaar op de Parade in Venlo.'

Still uit Nao 't Zuuje
Still uit Nao 't Zuuje

Komende week is Karen van de Kraats, artdirector and senior visual designer Wieden+Kennedy Amsterdam, curator van #RPOTDFAW.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie