Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrouwen in PR zijn beter opgeleid maar verdienen fors minder

De resultaten van Het Grote Communicatie Salaris & Competentie Onderzoek 2015.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Communicatieprofs zijn gestrest maar blij met hun vak, relatief tevreden met hun salaris en vinden zich goed gekwalificeerd. Hoewel het vak door veel meer vrouwen wordt beoefend, nemen mannen de hogere functies in en worden ze beter betaald. Saillant: vrouwen zijn desondanks hoger opgeleid dan hun mannelijke collega’s, en vaak specifieker voor het communicatievak.

related partner content for mobile comes here

Ziedaar enkele opmerkelijke conclusies van Het Grote Communicatie Salaris & Competentie Onderzoek, dat Communicatie de afgelopen maand heeft gehouden onder Nederlandse communicatieprofessionals, van wie er 753 hebben meegewerkt.

Wat schuift het?

De tevredenheid vinden we minder terug zodra het over het salaris gaat. Het grootste contingent communicatieprofs (37,5 procent) verdient tussen 40.000 en 60.000 euro bruto, inclusief vakantiegeld en eventuele dertiende maand. Bijna een derde ontvangt een bedrag tussen de 20.00 en 40.000 euro.

Vrouwen slechter betaald

Vrouwen zijn beduidend minder tevreden over de betaling dan hun mannelijke collega’s – 38 procent tegenover 49 procent – en hebben daar ook alle reden toe: ze worden veel slechter betaald. Nu is dat gedeeltelijk te verklaren door het grote aandeel parttimewerk onder de vrouwelijke respondenten, maar dat is lang niet het hele verhaal. Ook als we alleen naar de fulltime-vakgenoten kijken, is het verschil pregnant. Zo blijkt dat 62 procent van de mannen jaarlijks meer dan 60 mille verdient. Bij vrouwen is dat 19 procent.

Vrouwen hoger opgeleid

Het grote verschil in loon wordt nog opmerkelijker als we kijken naar de opleiding van beide groepen. Vrouwen zijn namelijk hoger opgeleid. 42 procent van de vrouwen heeft een wetenschappelijk opleiding gevolgd, tegenover 34 procent van de mannen. En dat niet alleen: de opleidingen zijn ook nog vaker direct gericht op het communicatievak.

Managementfunctie of hoger

Maar dit leidt dus allemaal niet tot gelijke beloning en ook niet tot gelijke of hogere functies. Hoewel in beide groepen ‘communicatieadviseur’ de meest ingevulde term is voor het werk, zijn mannen oververtegenwoordigd aan de bovenkant. Meer dan de helft van de mannen (53 procent) geeft aan een managementfunctie of hoger te vervullen. Bij de vrouwen is dit een kwart, 25 procent.

Een uitgebreid verslag van het Grote Communicatie Salaris & Competentie Onderzoek 2015 wordt gepubliceerd in Communicatie Magazine mei 2015, en vindt u tevens (inlog).

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in