Twitter lanceert digitale buurtwacht in strijd tegen nepnieuws: Birdwatch
In een ultieme poging nepnieuws te beteugelen, heeft Twitter het zelfbesturingssysteem Birdwatch gelanceerd. Het sociale medium hoopt met het nieuwe platform een einde te maken aan de verspreiding van desinformatie, dat sinds het uitbreken van de coronacrisis een vlucht heeft genomen.
Via Birdwatch, dat een open forum moet zijn, kunnen gebruikers tweets rapporteren en die vervolgens bespreken, vergelijkbaar met websites als Reddit en Wikipedia. Vooralsnog is Birdwatch alleen te testen door een groep geselecteerde Twitter-gebruikers in de VS.
Vacatures
Externe communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager
SpottaAccountmanager New Business
SpottaNotities
Na die testfase is het de bedoeling dat er voor alle gebruikers zichtbare notities bij de gerapporteerde tweets worden geplaatst. Twitter hoopt naar eigen zeggen dat Birdwatch zich tot een betrouwbare community ontpopt. 'Met Birdwatch kunnen mensen informatie in tweets identificeren waarvan zij denken dat deze misleidend is en notities schrijven om een informatieve context te bieden. Wij zijn van mening dat deze benadering de potentie heeft om snel actie te kunnen ondernemen wanneer misleidende informatie zich verspreidt', laat Twitter in een blogpost weten.
Critici vergelijken het platform met het hooggerechtshof van Facebook. Het bedrijf wast zelf de handen in onschuld door de verantwoordelijkheid voor eventuele valse informatie door te schuiven naar anderen, zo klinkt het.
Schoonmaakactie
Het bedrijf is al jaren bezig met de bestrijding van nepnieuws. Vooral sinds de coronacrisis en de daarop volgende complottheorieën over het virus, probeert Twitter valse informatie van het platform te weren.
Ook bemoeide Twitter zich flink met de Amerikaanse verkiezingen. Zo werd er onder meer ingegrepen bij voortijdige overwinningsclaims van president Donald Trump en zijn beschuldigingen dat er verkiezingsfraude zou zijn gepleegd. In totaal werd een derde van de tweets van Trump gelabeld.
Onlangs maakte het bedrijf bekend dat het in totaal 70.000 profielen heeft verwijderd vanwege QAnon-content. Twitter besloot daartoe na de gewelddadige bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers. Door de schoonmaakactie raakte rapper Lange Frans meer dan 700 volgers kwijt. Ook Thierry Baudet verloor 580 volgers.
Lees ook: Worden de tweets van Nederlandse politici straks ook gelabeld? En hoe belangrijk is dat?
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid