Overslaan en naar de inhoud gaan

'Overheid wil stoppen met Facebook vanwege privacyzorgen'

Het demissionaire kabinet broedt op een vertrek, zo meldt de Telegraaf op basis van anonieme bronnen. Het kabinet gaf al eerder hints.
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld

De overheid overweegt zich volledig terug te trekken van Facebook omdat het socialmediaplatform onvoldoende garanties geeft over de veiligheid van verzamelde data. Dat meldt de Telegraaf op basis van anonieme bronnen. Volgens de krant sorteert het demissionaire kabinet in een ambtelijke notitie voor op een complete ban van Facebook voor de overheid.

related partner content for mobile comes here

Een heel jaar gepraat

Verantwoordelijk demissionair staatssecretaris Van Huffelen (Digitalisering) zegt het niet met zoveel woorden, maar reageert tegenover de krant wel veelzeggend. 'Als Meta zich niet wil houden aan de regels, worden wij gedwongen afscheid te nemen van hun platform Facebook Pages.'

De reactie van Van Huffelen komt niet uit de lucht vallen. Eind 2022 schreef de staatssecretaris al een brief aan de Tweede Kamer waarin ze aangaf dat Meta de privacy-instellingen van Facebook moest aanpassen om te voldoen aan de eisen van de overheid. Als Meta dat niet wilde doen, beloofde Van Huffelen alle overheidsvoorlichting via Facebook te stoppen. De staatssecretaris presenteerde Meta een extern uitgevoerd privacy-onderzoek met een harde conclusie: ‘Volgens het onderzoek informeert Facebook niet duidelijk wat ze met de gegevens van burgers op overheidspagina’s doet, en hoe ze bepaalt welke berichten bezoekers in hun nieuwsoverzicht zien. Het onderzoek concludeert ook dat Facebook volgcookies op een misleidende manier gebruikt.’

Na een jaar praten met Meta is de staatssecretaris tot de conclusie gekomen dat die gesprekken te weinig opleveren, zo schrijft de Telegraaf. Volgens de krant moet het demissionaire kabinet de knoop over een Facebook-exit nog doorhakken.

Bereik

Het organische bereik van overheidspagina's op Facebook is relatief klein. De pagina Rijksoverheid heeft 91 duizend volgers en krijgt per geplaatst bericht enkele tientallen likes en reacties. De pagina van demissionair premier Mark Rutte heeft honderdduizend volgers. Veel overheidsinstanties en -onderdelen zijn actief op Facebook. Zo heeft de pagina van het Ministerie van Defensie 30 duizend volgers.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in