Overslaan en naar de inhoud gaan

iPhone als PDA: Persoonlijke Dokters Assistent

Zal door Apple’s Healthkit, mHealth dan eindelijk op gang komen?
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Een jaar geleden over hoe mHealth en apps de gezondheidszorg gingen veranderen. Die belofte laat alleen nog steeds op zich wachten. Hoewel er veel apps en accessoires zijn die zaken rond je gezondheid kunnen meten en bijhouden was er nog niks wat het samen kon voegen. En een koppeling met zorgverleners was er al helemaal niet.

related partner content for mobile comes here

Maandag 2 Juni maakte Apple op hun jaarlijkse Developers Conference (WWDC) de introductie van iOS 8 bekend met als onderdeel daarvan HealthKit en de app Apple wil zich hiermee nadrukkelijk richten op het verbeteren van de gezondheid en conditie van zijn gebruikers door het verzamelen van alle beschikbare health gerelateerde data en het inzichtelijk maken hiervan. Daarnaast hebben ze ook de eerste brug geslagen om die verzamelde data te kunnen ontsluiten naar zorgverleners.

Health op iOS8 wordt hierdoor eigenlijk een soort EPD (Electronisch Patiënten Dossier) waar je zelf in de hand hebt welke data er allemaal in verzameld wordt en welke data je wilt delen met jouw zorgverlener. De eerste zorgverlener die meedoet met Apple is het RadboudUMC. Zij zeggen zelf het volgende over Health en Healthkit: 

“Eén van de partners van Apple is het patiëntenregistratiesysteem Epic. Het Radboudumc is het eerste universitair medisch centrum buiten de VS dat met Epic werkt en is gevraagd mee te werken aan de inzet van “health”.  Doordat ‘Health” is gekoppeld aan Epic maakt dit het voor patiënten mogelijk om op den duur hun gezondheidsinformatie te delen met hun arts. De data die met de Health app worden verzameld via draadloze weegschalen, bloeddrukmeters of de ZorgPatch en worden in het persoonlijk patiëntendossier opgenomen. Op die manier heeft de arts een actueel overzicht van de fysieke toestand van de patiënt.

"Informatie uit de Health-app komt straks in ons patiëntendossier", zo stelt Lucien Engelen, directeur van het REshape Innovation Center van het Radboudumc, dat de samenwerking verder vorm en inhoud geeft. "Je zou dus bijvoorbeeld thuis je bloeddruk kunnen meten, die dan direct in het patiëntendossier terecht komt zodat je niet meer naar de kliniek hoeft te komen. Dat ontzorgt de patiënt, maar ook de zorgprofessional, die weer zorg aan anderen kan bieden." In de toekomst kunnen artsen ook gealarmeerd worden als een patiënt zorgwekkende metingen doet.  Het helpt ons de patiënt meer als partner te gaan betrekken bij zijn of haar eigen gezondheid(szorg).”

Bron: www.radboudumc.nl

Er lijkt door de introductie van Health en Healtkit dus iets meer beweging te komen in de ontwikkelingen omtrent mHealth.

Ik ben erg benieuwd hoe de doorsnee gebruiker hiermee om zal gaan en of die ook zit te wachten op deze ontwikkelingen. Persoonlijk denk ik dat er veel te winnen is voor zowel de patient/gebruiker en de zorginstellingen zolang voor iedereen maar duidelijk is wat er gedeeld wordt en hoe de privacy geregeld is. Als gebruiker kun je makkelijker je cumulatieve (sport)prestaties bijhouden en als patient is het makkelijker om je arts op de hoogte te houden van je fysieke gesteldheid. Artsen kunnen eerder ingrijpen en houden tegelijk meer tijd over om andere patienten te zien.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in