Dit wordt de Nederlandse corona-app
De coronawaarschuwingsapp waaraan het kabinet werkt, krijgt de naam CoronaMelder. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdag laten weten. Of Nederland de app inderdaad gaat gebruiken, beslist het kabinet volgende week.
De naam van de app, die een seintje kan geven als je dicht bij iemand bent geweest die het virus onder de leden heeft, zong al rond. Het Rijk bleek bijvoorbeeld al een website te hebben vastgelegd met deze naam.
Vacatures
Accountmanager New Business
SpottaAccountmanager
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisDe app wordt op het moment getest door enkele honderden inwoners van Twente. Uit die proef moet blijken of de telefoonsoftware gemakkelijk is te installeren en de bewoordingen geen misverstanden oproepen. Onderzoekers kijken ook hoe proefpersonen reageren als ze te horen krijgen dat ze zijn besmet of dat ze gevaarlijk dicht in de buurt van een drager van het virus zijn geweest.
Via Twitter kan er worden gestemd op het icoontje van de app, laat Jelle Prins, een van de ontwikkelaars, weten. De icoontjes zijn ontworpen door reclamebureau Roorda.
De app moet de GGD'en helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Die mensen zijn misschien besmet geraakt en kunnen daarover via de app worden gewaarschuwd. Daardoor kunnen ze zich sneller afzonderen en voorkomen dat zij het virus op hun beurt aan anderen doorgeven, hoopt het kabinet.
Hoe werkt de app?
De app werkt op basis van bluetoothtechnologie en wisselt unieke en niet tot de persoon herleidbare nummers uit die meerdere keren per uur wisselen. De nummers die horen bij besmette personen worden door de app opgehaald en de app controleert of je die nummers "bent tegengekomen". Als je voor langere tijd in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het coronavirus, krijg je een melding. Voorwaarde is natuurlijk wel dat beide personen de app dan geïnstalleerd moeten hebben.
Zoals bekend is bluetooth op zichzelf onvoldoende nauwkeurig om de afstand te kunnen meten. De overheid laat weten dat het voor de notificatie-app voldoende nauwkeurig is om een indicatie te hebben van hoe dichtbij twee telefoons zijn geweest. 'Door data hierover te combineren met de tijdsduur van de nabijheid kan met aanzienlijke betrouwbaarheid worden gemeten of twee gebruikers van de app in een situatie zijn geweest met risico op besmetting. Situaties met mensen die dicht bij elkaar waren maar fysiek gescheiden, bijvoorbeeld aan de andere kant van een muur of in een naastgelegen auto of trein, konden in de meeste gevallen in de test correct uitgesloten worden.'
Ruim helft zou app installeren
Ruim de helft van de Nederlanders zal een corona-app op zijn telefoon installeren, als die app aan alle privacy- en veiligheidseisen voldoet. Dat bleek onlangs uit onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De Rotterdamse onderzoekers denken op basis van hun studie dat een dekkingsgraad van 60 procent, die volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) nodig is om de app tot een succes te maken, mogelijk is. De bereidheid onder jongeren en jongvolwassenen is daarbij een stuk groter dan bij de oudere inwoners van ons land.
Adformatie sprak eerder met Ivo Jansch, Jacqueline de Gruyter (Miss Appril) en Ivo Roefs (DDA) over de situatie en zorgen rond de veelbesproken corona-app. Kijk dat interview hier terug.
Lees ook: Google en Apple lanceren software voor corona-app, hoe werkt die?
Lees ook: Eerste versie corona-app wordt eind mei op beperkte schaal getest
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid