Communicatie wint fors aan waardering tijdens coronacrisis

Bestuurders en overheidsinstellingen vragen meer advies en zijn meer tevreden, volgens onderzoek van Logeion en Renata Verloop.

Affiche gemeente Amsterdam
Robert van Hoenderdaal, 123rf

Communicatie heeft zich tijdens de coronacrisis flink kunnen onderscheiden en wordt meer gewaardeerd bij de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van Logeion en Renata Verloop, communicatieadviseur gespecialiseerd in de overheid, onder 'communicatie' van 105 overheidsorganisaties en Veiligheidsregio's. 

Het onderzoek laat zien dat er een veel groter beroep wordt gedaan op de communicatieteams sinds het begin van de crisis, bestuur en organisatie zich meer laten adviseren en de waardering voor inzet groter is.

Bij gemeenten is dit volgens 63,1% van de ondervraagde communicatieprofessionals het geval en in Veiligheidsregio’s zelfs 72,7%. Ook de resultaten van die communicatie krijgen meer waardering, bij gemeenten 53,6% en bij Veiligheidsregio’s 63,6%.

‘Voor het coronavirus is geen medicijn, geen vaccin’, schreef een van de ondervraagden.’ Een van de weinige 'wapens’ die we hebben zijn de omgevingsanalyses, communicatie en gedragsbeïnvloeding. We hebben nog meer het belang en effect van communicatie en gedragsbeïnvloeding kunnen laten zien.’

Vermoeidheid slaat toe, zorgen over rest van het jaar

De communicatieteams zeggen ook aan kwaliteit te hebben gewonnen tijdens deze crisis. Ze noemen daarbij als meeste de samenwerking als team en de verbeterde digitale vaardigheden.

Hoewel de meeste teams aangeven nu ‘in control’ of ‘juist nu in hun element’ zijn, slaat ook de vermoeidheid toe. Een op de vijf teams geeft aan overbelast te zijn en daarnaast geeft een aantal aan op het randje te zitten.

Als grootste knelpunt zien de teams bij zowel de gemeenten als Veiligheidsregio’s het feit dat het reguliere werk weer moet worden opgepakt, terwijl onzeker is hoe lang de crisis aanhoudt. Nu komen andere opgaven voor communicatie al in de knel, maar bij een eventuele opleving van de crisis is dat helemaal het geval.

Er wordt dan ook wel met zorg naar de tweede helft van het jaar gekeken. De helft van de gemeenten heeft behoefte aan extra capaciteit (1 tot 2 fte), de meerderheid van de Veiligheidsregio’s ook (gemiddeld 2 fte).

De resultaten van het onderzoek worden vanmiddag om 17.00 uur toegelicht tijdens een webinar. Klik hier voor info en deelname. 

Lees hier het volledige onderzoeksverslag.

 

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd tussen 25 en 29 mei 2020 en was primair gericht op hoofden, teamleiders en coördinatoren Communicatie van gemeenten en Veiligheidsregio’s. In totaal deden 105 verschillende organisaties mee, waarvan: • 84 gemeenten (dat is 24% van de in totaal 355 gemeenten in Nederland) • 11 Veiligheidsregio’s (dat is 44% van de in totaal 25 Veiligheidsregio’s in Nederland) • 10 andere (semi-) overheidsorganisaties (waaronder Rijksoverheid, waterschappen, CJG en GGD). 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie