Yoni is een van de merken die de door OB en Tampax gedomineerde tamponmarkt heeft weten open te breken. Na jarenlang rotzooi in mijn vagina te hebben gestopt, is er nu gelukkig een merk geweest die mij bewust maakt hiervan en een alternatief biedt. Een merk dat haar naam heeft geleend uit notabene het Sanskriet. Hoe spiritueel! So far so good.
Maar… toen zag ik de nieuwe commercial. Voor wie te lui is de video te bekijken, hier de transcriptie van de voice-over:
“Dit is Bob. Bob vindt zichzelf een eerlijke man. Bob houdt van rode kool met gehaktballen.
Bob praat met zijn vrienden weleens over de intieme delen van de vrouw.
Zij zeggen dan: pruim, foef, klamme dot, schacht, gleuf, zure gul.
Dit is Cindy. Cindy is een zelfbewuste vrouw. Cindy kookt van binnen. Cindy is er niet van gediend dat mannen als Bob haar vagina een klamme dot noemen.
Zelf heeft ze het met haar vriendinnen liever over hun poes, vagyaya, flamoes.
Dat toont wel wat meer respect dan de brute woorden van Bob.
Vind je ook niet?”
De Boze Feminist
Ik kan bijna niet geloven dat dit serieus bedoeld is. Kijk, dat Yoni als vooruitstrevend merk de terminologie die we gebruiken voor ons geslachtsdeel bekritiseert, vind ik een uitstekend uitgangspunt. Maar om ‘de man’ als boosdoener aan te wijzen omdat hij de ‘verkeerde’ termen gebruikt volgens ‘de boze feminist’, is een simplistische en stereotyperende weergave van de werkelijkheid. Er bestaat niet zoiets als de waarheid. En als merk zou je al helemaal niet moeten pretenderen deze in pacht te hebben.
De onderliggende kwestie is natuurlijk: waarom gebruiken we niet gewoon de term die hiervoor bestaat? Zowel mannen als vrouwen. Natuurlijk hou je altijd mensen die ‘poten’ zeggen in plaats van voeten, maar over het algemeen geven mensen de voorkeur aan gangbare termen om onze lichaamsdelen te benoemen.
Mijn reactie op Linkedin was dan ook: Waarom zeggen we niet gewoon vagina? In mijn beleving was vagina namelijk de juiste term voor het vrouwelijke geslachtsdeel. Toen ik mij hier in ging verdiepen, kwam ik pijnlijk tot de ontdekking dat ik het niet bij het rechte eind had. De vagina is slechts het inwendige deel. De juiste term is vulva. Zoals op Wikipedia te lezen is: “De vulva is het uitwendige deel van het vrouwelijke geslachtsorgaan. Hiertoe behoren de schaamlippen, de clitoris, de uitgang van de urinebuis en de opening van de vagina.”
Poesje of flamoes
Lang niet iedereen zegt vagina, maar bijna niemand gebruikt vulva. Waarom niet? Het gebruik van een andere term voor dit lichaamsdeel heeft dit te maken met schaamte rond het onderwerp. Aan die schaamte liggen weer onderliggende patronen ten grondslag.
In het VICE artikel Hou op met het een vagina te noemen wordt helder uiteengezet dat we vagina zeggen in plaats van vulva omdat de focus op de opening van de vagina ligt, die vanuit het oogpunt van mannelijk genot het belangrijkste is.
Maar ook de keuze van vrouwen om termen als poesje of flamoes te gebruiken, draagt bij aan het in stand houden of zelfs vergroten van schaamte rondom de vulva als de man met de termen die Yoni in deze commercial respectloos noemt.
Door schattige termen als poesje of kutje te gebruiken, schetsen wij vrouwen wat ze willen: Een klein, opgeruimd, schattig geslachtsdeel. En waarom denk je dat we dat willen? Omdat we daar gelukkig van worden als we met de handspiegel onze vulva bewonderen?
Ik hoe jullie niet uit te leggen dat dit hardnekkig beeld in stand wordt gehouden en gevoed door de media. Zodat scheermesjes, plastische chirurgen, intieme wasproducten en tampons een narrative hebben om een probleem te creëren die met hun product opgelost kan worden.
Een prachtige kans voor Yoni om dit anders te doen; door deze problematiek aan de kaak te stellen en de discussie rond dit onderwerp te faciliteren. Informeer vrouwen en mannen over waar deze ideeën vandaan komen zodat zij conclusies kunnen trekken en vervolgens zelf kunnen kiezen welke term ze gebruiken. Een sterke campagne zou dan zijn: Weet jij eigenlijk waarom je geen vulva zegt?
Deze problematiek beperkt zich niet tot het vrouwelijk geslachtsdeel. Ook het vergroten van de penis met terminologie legt een onderliggende issue bloot. Maar daar hebben we het een andere keer over.
Het is niet erg om een term te gebruiken, zolang je je niet bewust bent van de feitelijke betekenis van het woord of de onderliggende reden van het gebruik. Maar ‘once you know, you know’. Vanaf vandaag gebruik ik dus het prachtige vulva en ik hoop zo mijn bescheiden bijdrage te leveren aan het normaliseren van het vrouwelijk geslachtsdeel. Want net als Yoni ben ik helemaal voor het doorbreken van vastgeroeste patronen.
Reacties:
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!
dus die gooien we de volgende lunch op tafel. In het nederlands is deze potjeslatijnoptie, hoe correct medisch ook, misschien toch een mindere optie. Door een associatie met
het werkwoord ‘vullen’ kunnen mannen zo’n ‘vulva’ ook weer eenzijdig interpreteren. Hier ten burele scoorden vooral Punani goed: een welluidend woord, dat niet heel problematisch maar eerder vrolijk klinkt en ook niet uit de ivoren toren maar gewoon van de straatkomt. Vagijntje als een soort gezellige Nederdietse verhaspeling van Vagina kon ook door de beugel. In het verlengde daarvan zou je Vulvijntje kunnen overwegen maar dan zit dat 'Vul' nog steeds in de weg. Voorbips was overigens voor iedereen de meest deerniswekkende benaming.