Google gaat deze week in beroep tegen een boete van 1,49 miljard euro die de Europese Commissie in 2019 uitdeelde. De Commissie stelt dat Google zijn eigen Adsense-reclametak tien jaar voorgetrokken heeft ten opzichte van de concurrentie. Google is het oneens met die uitspraak en hoopt over een paar maanden een andere uitspraak te krijgen via het Gerecht van de Europese Unie.
Adsense was verplicht voor websites
Een woordvoerder van het EU-Hof bevestigt het hoger beroep tussen Google en de Europese Commissie tegenover Nu.nl. De uitspraak kan maanden op zich laten wachten. Als Google in het ongelijk gesteld wordt, kan het bedrijf nog naar het Europese Hof van Justitie stappen.
Google wil de miljardenboete van tafel. Die boete is in maart 2019 opgelegd door de Europese Commissie omdat Google concurrerende advertentieverkopers tien jaar lang benadeeld zou hebben. Websites die vanaf 2006 een Google-zoekbalk op hun pagina's wilden plaatsen, moesten hun advertenties exclusief via Google Adsense inkopen. Partijen als Yahoo en Microsoft konden daarom geen advertenties verkopen. In de jaren erna versoepelde Google zijn beleid op diverse punten, maar bleef het bepaalde eisen stellen. In 2016 werd het beleid losgelaten. De Europese Commissie startte vervolgens een onderzoek, waar de boete uit kwam.
Google ligt onder een vergrootglas
De Europese Commissie en Google zijn in meer juridische zaken verwikkeld. Zo heeft Google ook hoger beroep aangetekend tegen twee andere miljardenboetes, opgelegd door de EU. In 2017 werd er een boete van 2,4 miljard euro uitgedeeld omdat Google Shopping andere verkopers zou benadelen. En in 2018 kreeg Google een boete van 4,34 miljard euro omdat Android-smartphones van bekende merken verplicht met de Google-zoekmachine geleverd werden.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!