De veiling van de FM-frequenties kan volgend jaar doorgaan. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) beslist in een hoger-beroepszaak aangespannen door Talpa, RadioCorp, BNR en de Vereniging Commerciële Radio (VCR).
De vier partijen wilden dat er zou worden vastgehouden aan een noodverlenging van drie jaar voor alle landelijke commerciële FM-frequenties, zoals Micky Adriaansens (Economische Zaken) eerder had besloten.
Tegen deze noodverlenging was beroep aangetekend door Kink, dat wil dat de vergunningen na 20 jaar opnieuw worden verdeeld, zodat zij op één of meer kavels kan gaan bieden. Het kreeg daarin deze zomer gelijk van rechtbank Rotterdam, dat het besluit van de minister vernietigde.
Schaarse rechten
Daartegen werd beroep aangetekend door de commerciële radio-omroepen die nu een vergunning hebben, maar naar nu blijkt is dat tevergeefs gebeurd. Vandaag oordeelde het CBb dat dit vonnis van de rechtbank van Rotterdam in stand moet blijven.
In zijn vonnis liet het college ‘zwaar’ meewegen weten dat de vergunningen schaarse rechten zijn en daarom een beperkte looptijd hebben. De minister beroepte zich ten onrechte op een uitzonderingssituatie die het algemeen economisch belang zou dienen.
Het besluit was daarom in strijd de wet, waarmee de hoogste rechter op het gebied van het economische bestuursrecht bevestigt dat de FM-frequenties in 2023 opnieuw verdeeld moeten worden.
Kink blij, Talpa
Algemeen-directeur Jan Hoogesteijn van Kink zegt ‘enorm blij’ te zijn met deze uitspraak. ‘De noodverlenging van drie jaar was een ongekende en niet te verdedigen afscherming van de radiomarkt’. Ook Qmusic, de radiozender van DPG Media, is tevreden. Het pleitte al eerder voor het doorgaan van de FM-veiling.
Voor Talpa, dat voor Radio 538, Sky Radio, Radio Veronica en Radio 10 een FM-frequentie heeft, zijn de druiven zuur. Het raakt door de herverdeling in ieder geval een van de vier vergunningen kwijt. Minister Adriaansens van EZ bepaalde onlangs op advies van de ACM dat er niet meer dan drie FM-frequenties in bezit van een partij mogen zijn.
Ook BNR hoopte op een andere uitkomst, de onlangs aangetreden nieuwe hoofdredacteur Marc Adriani, rest niets anders dan 'weer naar voren te kijken'.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!