Sinds de politieke aardverschuiving van vorige week zou je kunnen zeggen dat het land wel wat inspiratie kan gebruiken. Hoe gaan we de enorme berg aan probleemdossiers te lijf? Met welke visies en ideeën gaan politieke partijen de verkiezingen in? De SER doet alvast een duit in het zakje met ‘Impact in de polder’. Een podcast waarvan de eerste 3 afleveringen uitkwamen op 3 juli, precies in de week dat het kabinet viel en Rutte zijn vertrek aankondigde. Goede timing
Poldermodel
De Sociaal Economische Raad is de belangrijkste adviesraad voor regering en parlement over sociaal-economische vraagstukken en is een samenwerking tussen werkgevers, werknemers en onafhankelijke deskundigen. Hét boegbeeld van het Nederlandse poldermodel, zoals het in de podcast wordt omschreven. De SER brengt op frequente basis doorwrochte adviezen uit, over bijvoorbeeld de arbeidsmarkt of duurzaamheid. Meestal in de vorm van dikke rapporten, maar vanaf heden dus ook als podcast.
Duurzaamheids-influencer
In elke aflevering staat een groot maatschappelijk thema centraal. Zo gaat de eerste aflevering van start met de ‘gezondheidskloof’: mensen op een lager inkomensniveau hebben gemiddeld een levensverwachting van 57 jaar in goede gezondheid, bij hoger opgeleiden is dat 71 jaar. Wat zijn daarvan de oorzaken en hoe zorg je dat deze kloof gedicht wordt?
Host van de podcast is Marnix Kluiters, die al lange tijd zijn eigen podcast ‘Ecosofie’ heeft en daarmee een soort duurzaamheids-influencer is geworden. Hij spreekt over het thema met twee hoogleraren, maar ook met een ervaringsdeskundige. Bij de eerste aflevering is dat iemand die zelf lange tijd in armoede leefde en vertelt welk effect dat heeft op je gezondheid.
De aflevering wordt afgesloten met SER-voorzitter Kim Putters, die met mogelijke oplossingen komt. Bijvoorbeeld door de kinderopvang toegankelijker te maken, waardoor alle kinderen in Nederland gelijke kansen krijgen vóór ze naar de basisschool gaan.
Strakke edit
De podcast is met aandacht geproduceerd, met onder meer muziek en voice-overs. Ook geen oeverloze gesprekken, maar een strakke edit. Soms zelfs iets té strak: door de hoeveelheid feiten en inzichten verlang je als luisteraar naar een beetje lucht, om het allemaal even te kunnen laten bezinken.
Daarnaast maakt het nieuwsgierig of de reeks na de eerste 3 afleveringen een structureel vervolg krijgt. Veel podcasts vallen immers stil na een enthousiast begin. En dat zou zonde zijn. Een gezaghebbende instelling als de SER die maatschappelijke vraagstukken inzichtelijk maakt en daar mogelijke oplossingen aan verbindt, dat is natuurlijk meer dan welkom - zeker nu het politieke speelveld weer geheel open ligt.
Meer luisteren?
Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Op de hoogte blijven en nooit meer iets missen? Dat kan met deze onderstaande afspeellijst op Spotify.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!