Overslaan en naar de inhoud gaan

Out of Home, lekker vertrouwd

Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de consument het medium Out of Home vertrouwt. Hoe doe je hier je voordeel mee?
Partner
Dentsu Aegis Network

We helpen klanten relaties op te bouwen met de doelgroep door efficiënte inzet van data, media, creatie en technologie. De bureaus: Carat, Vizeum, iProspect, Amplifi, Amnet, Posterscope, Isobar, ACHTUNG!mcgarrybowen, The Story Lab en DAN DNA, werken samen aan de beste geïntegreerde merk-, media- en digitale communicatieoplossingen. Dit doen we voor lokale én internationale klanten. Met een gespecialiseerd aanbod dat alle aspecten van het digitale spectrum beslaat, is Dentsu Aegis Network de nummer 1 in digital in Nederland. 

Miniatuurvoorbeeld
© OOH abri
Miniatuurvoorbeeld
© OOH abri

Maar liefst 33% van de Nederlanders zegt het afgelopen jaar vertrouwen te hebben verloren in social media, aldus de Edelman Trust barometer 2018. Een schamele 19% vertrouwt social media nog en dat heeft zijn weerslag op de effectiviteit van reclame. Waar social media het moeilijk hebben als het gaat om vertrouwen, gaat het Out of Home voor de wind: uit onderzoek van Nielsen blijkt dat ruim de helft van de consument (56%) dit medium vertrouwt. Als merk kun je daar je voordeel mee doen.

Wat het onderzoek van Nielsen ook liet zien was dat als een doelgroep wordt blootgesteld aan online advertenties en vervolgens buitenreclame onder ogen krijgt, zijn vertrouwen in een merk toeneemt. Misschien dat het te maken heeft met het feit dat we dit medium al zo lang kennen of dat het deel uitmaakt van het openbare, fysieke leven. En dat het zonneklaar is dat het om reclame gaat, zal wellicht ook helpen. Hoe dan ook, OOH voelt gewoon lekker vertrouwd. Daar kan met de inhoud van de campgne nog een schepje bovenop gedaan worden. Campagnes die inspelen op actualiteit, gesprek van de dag zijn en relevant zijn voor het publiek, verhogen het vertrouwen bij consumenten. Reden om eens een aantal vertrouwenwekkende OOH campagnes onder de loep te nemen.

Inhaken op de actualiteit
Een politieke strijd wordt gestreden in de media. Het publieke debat en de media-aandacht daarvoor maken het onderwerp tot het gesprek van de dag. En dus kun je met OOH daar uitstekend op inhaken. Een mooi voorbeeld is deze uiting waarin Smirnoff de publieke opinie goed aanvoelt en Trump subtiel op de hak neemt.

Smirnoff abri

Mond-tot-mondreclame aanwakkeren
Niet veel merken nemen mond-tot-mondreclame zo letterlijk als Suitsupply. De uitingen maken heel wat tongen los en dat is precies de bedoeling. Uit onderzoek van Nielsen blijkt dat mond-tot-mondreclame verreweg de krachtigste vorm van beïnvloeding is. Omdat OOH voor iedereen zichtbaar is, in het openbaar, is dit medium bij uitstek geschikt om mond-tot-mondreclame op gang te brengen.

 

Suitsupply abri

Vertrouwen wekken met service-informatie
Digitale schermen lenen zich uitstekend voor actuele informatie. Informatie waarmee je je voorbijganger van dienst kan zijn. Zo plaatste Sourcy in totaal 65 digitale Mupi’s op o.a. het Damrak en in het Museumkwartier in Amsterdam en rond de Koopgoot in Rotterdam. Hierop was niet alleen het weerbericht af te lezen, maar ook een evenementenagenda, Amber Alerts en toeristische tips. Deze service-informatie die het vertrouwen in OOH zeker goed zal doen.

Elk nadeel heb z’n voordeel
Legendarische woorden van Cruijff die ook voor Out of Home gelden. Waar online al jaren enorm groeit, bleef Out of Home lang achter betreft digitalisering. Er worden flinke stappen gemaakt maar het overgrote deel van Out of Home bestaat nog steeds uit statische posters. Maar liefst 80% van de markt om precies te zijn. En statisische posters hebben geen last van het dalende vertrouwen van consumenten in online media, integendeel. Daarnaast zorgt de verlate digitalisering  ervoor dat Out of Home nu bij invoering van digitale schermen direct zijn uitingen GDPR-compliant kan maken en hiermee het vertrouwen van burgers niet schaadt.

Sourcy laarsjes

OOH gebruikt anonieme data
Tenslotte draagt het gebruik van anonieme data bij aan vertrouwen in het medium. OOH, digitaal en niet-digitaal, gebruikt volop data. Bijvoorbeeld om de juiste locaties te selecteren. De datasets die worden ingezet voor strategische planning zijn echter niet gebaseerd op persoonlijke gegevens en - gedrag. Exploitanten verzamelen namelijk uitsluitend anonieme locatiegegevens van grote groepen mensen en daarmee wordt de consument, vergeleken met online media, min of meer met rust gelaten.  

Tips waar je op kan vertrouwen
Met alleen vertrouwen in het medium  vergroot je nog niet het vertrouwen in je merk. Deze tips helpen je het consumentenvertrouwen verhogen m.v.b. je Out of Home campagne.

  1. Wees actueel. Door in te spelen op actualiteit lift je mee op de media-aandacht en kun je je als merk mengen in het publieke debat.
  2. Wees persoonlijk. Hoe persoonlijker de boodschap hoe meer vertrouwen je wekt.
  3. Betrek het publiek. Bijvoorbeeld door een vraag te stellen of voorbijgangers een keuzemogelijkheid te geven.
  4. Gebruik humor. Met humor wek je sympathie en vertrouwen.
  5. Wees consistent. Consistentie draagt bij aan herkenbaarheid en vertrouwen in het merk.
  6. Bied service. Kun je voorbijgangers iets bieden wat nuttig voor hen is? Door je merk te koppelen aan relevante informatie, kun je merkwaarden overbrengen en wek je sympathie en vertrouwen.
  7. Wees verspreid en frequent. Door te zorgen voor goede spreiding over verschillende geografische locaties met een hoge frequentie wordt je herkend door de consument en dit wekt vertrouwen.  

Out of Home mediabureau Posterscope is onderdeel van Dentsu Aegis Network.

Dit artikel is te lezen in Connected Magazine, het jaarlijkse magazine van Dentsu Aegis Network Netherlands dat onlangs verscheen. Benieuwd naar meer mediagebeurtenissen in 2018? Lees hier de online versie. 

Wil je liever een exemplaar ontvangen? Stuur een email naar info.nl@dentsuaegis.com

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid
Kees

Vertrouwen in Sourcy-OOH????? Jean-Francois van Boxmeer, de baas van Heineken/Vrumona, heeft jarenlang tv-kijkers geterroriseerd met zijn "dit programma wordt mede verpest door Sourcy"-reclames op tv. En als je erover klaagde, dan ging hij er onverstoorbaar mee door. De tv-kijker, en daarmee zijn klanten, konden barsten. Zijn hoogfrequente opdringerige gezeur heeft ertoe geleid dat ik een gloeiende pesthekel aan Heineken gekregen heb en nooit meer iets van Heineken/Vrumona koop. Het is bij mij dan ook zeker niet zo dat ik ook maar enig vertrouwen krijg in Sourcy omdat Van Boxmeer zijn reclame op straat presenteert samen met weer- en agenda-informatie. Ik ga door Sourcy die weer- en agenda-informatie wantrouwen. Verder associeer ik Heineken, behalve aan hun opdringerige "mede verpest door"-reclames, tegenwoordig ook altijd met hun reclamebeleid in Afrika. Overigens, een geweldig mond-op-mond-onderwerp als je een hekel aan Heineken hebt.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Partner
Dentsu Aegis Network

We helpen klanten relaties op te bouwen met de doelgroep door efficiënte inzet van data, media, creatie en technologie. De bureaus: Carat, Vizeum, iProspect, Amplifi, Amnet, Posterscope, Isobar, ACHTUNG!mcgarrybowen, The Story Lab en DAN DNA, werken samen aan de beste geïntegreerde merk-, media- en digitale communicatieoplossingen. Dit doen we voor lokale én internationale klanten. Met een gespecialiseerd aanbod dat alle aspecten van het digitale spectrum beslaat, is Dentsu Aegis Network de nummer 1 in digital in Nederland. 

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in