#podcasttop5
Bill Gates, George Soros en Mark Zuckerberg: miljarden steken ze in goede doelen. Maar hoe goedbedoeld ook: gaan overheden niet rustig achterover leunen als de Grote Weldoeners tóch wel met geld over de brug komen? Filantropie centraal dus in The Big Tech Podcast. Onze gastcurator Frits Huffnagel is blij dat het politieke seizoen weer begonnen is. Het betekent immers de start van een nieuw seizoen De Stemming van Vullings en Van der Wulp, en dát kan hem wel bekoren. Laat het politieke jaar maar weer losbarsten! Dit is de #podcasttop5 die jij deze week geluisterd moet hebben.
Voordat we doorgaan naar de tips: zorg dat je ons volgt op je favoriete podcastplatform. Iedere week krijg je daar de beste podcasttips, die je direct kunt luisteren. Listn is een initiatief van Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio. Iedere week tippen wij je een aantal podcasts die jou als professional vooruit helpen. Maak een luisterlijst aan en sla je favoriete tips op om later te luisteren. Let's Listn!
The Big Tech Show
Bill Gates wil binnen afzienbare tijd 20 miljard dollar doneren aan goede doelen. Een schijntje als je het vergelijkt met wat een land als Amerika of zelfs Nederland jaarlijks ontvangt aan inkomsten. Zorgen al die ‘gulle’ miljardairs ervoor dat overheden te lui worden? Doordat Gates, Zuckerberg en consorten strooien met geld, wordt het overheden wel heel makkelijk gemaakt. En zijn de motieven wel zo nobel? Na het luisteren van deze podcastaflevering over Bill Gates en andere filantropische miljardairs kun je je afvragen of het nou wel zo goed is dat iemand als Gates zoveel miljarden aan goede doelen geeft.
https://listn.nl/tips/maken-de-miljarden-van-gates-het-overheden-te-makkelijk/
FD De Week Voorbij
De coronapandemie heeft een beweging nieuw leven ingeblazen die wereldwijd steeds meer impact heeft op de arbeidsmarkt: ‘antiwerk’. Massaal zegden mensen hun stressvolle baan op, om vooral niet in de oude werksleur terug te vallen. Kan dat allemaal wel, in een tijd van forse personeelstekorten?
De situatie verschilt wel flink van land tot land, zegt hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen in deze aflevering van de FD-podcast De week voorbij. “In Amerika zie je echt een mobilisatie van antikrachten tegen werk: het is verwerpelijk, het is verkeerd en je moet er niet aan meedoen. Die sfeer hebben we in Nederland nog niet gezien. Wij hechten dan weer heel veel waarde aan vrije tijd en andere activiteiten dan werk.”
Mothers of Invention
In Mothers of Invention hoor je Bernie Sanders, tweevoudig presidentskandidaat en ook wel beschouwd als het linkse geweten van de VS, over het klimaat. Tijdens zijn twee vergeefse pogingen om president van de Verenigde Staten te worden legde de Democratische senator de nadruk op inkomenskwesties. Maar hoe ‘rood’ (of blauw, het is de VS tenslotte) hij ook is, ook groene kwesties liggen hem na aan het hart.
Amerikaanse politiek zonder Bernie Sanders is als een coronacrisis zonder Ab Osterhaus. Ook bij klimaataangelegenheden laat hij er geen gras over groeien, zoals je zult horen in zijn bijdrage aan deze podcast, waarin hij gepassioneerd in gesprek gaat met de voormalige Ierse president Mary Robinson. Samen bespreken ze de stappen die op het hoogste politieke niveau genomen moeten worden om de wereld te redden.
De Stemming van Vullings en Van der Wulp
De tweede Stemming van Vullings en Van der Wulp van het gloednieuwe politieke seizoen levert meteen een ultiem Scrabblewoord op: koopkrachtreparatiepakket (3x woordwaarde). De inflatieperikelen komen dan ook uitgebreid aan bod. Xander van der Wulp krijgt bij afwezigheid van Joost Vullings ondersteuning van Marleen de Rooy. Zij is ‘van de cijfertjes’ en komt met een sleuteltabel op de proppen.
Oud-VVD-politicus Frits Huffnagel verheugt zich wekelijks op de nieuwe Vullings en Van der Wulp. Het zomerreces was dan ook weer afzien. “Het is een heerlijke podcast, waarin ze vertellen wat er in politiek Den Haag gebeurt, inclusief achtergrondinformatie en duiding. Die twee zijn heel erg op elkaar ingespeeld, speels en een beetje competitief. En ze eindigen altijd met voorspellingen. ik vind het heel informatief en vermakelijk.”
Goed geïnformeerd vertellen Vullings, Van der Wulp – en af en toe dus Heleen de Rooy -over hun ervaringen in de Haagse wandelgangen, die ze zelf regelmatig platlopen. “Ze vertellen daar ook over. Je krijgt alle informatie van binnenuit, ze duiden wat er gebeurt. Dat is lang niet altijd alleen het feitelijke nieuws, maar ook ‘hoe het werkt’ in politiek Den Haag. En dat dan op een vrolijke en speelse manier.”
De Technoloog
Digitale transformatie, het is inmiddels een containerbegrip van jewelste. En over de impact lopen de meningen uiteen. Volgens digitaal strateeg Marco Derksen raakt de ‘transformatie’ veel meer de kern dan ‘het digitale’. Kortom: genoeg reden om voor eens en altijd helderheid te scheppen in de digitale transformatie-wirwar.
Digitale transformatie is wel een beetje een buzzword, vinden De Technoloog-hosts Ben van der Burg en Herbert Blankesteijn. Zolang niet duidelijk is wat er precies mee bedoeld wordt, brengt het ons geen steek verder. Daarom hebben ze, om de metaalmoeheid te bestrijden, digitaal strateeg ondernemer en docent Marco Derksen ingeschakeld. Het resultaat: Ben zit met nóg meer vragen dan vóór de opname.
Derksen begint zijn betoog met de waarschuwing dat digitale transformatie iets fundamenteel anders is dan digitale technologie en digitalisering. Een belangrijk verschil is dat digitale transformatie geen eindstation kent. “We zien hoe digitale technologie ons kan helpen om de fundamentele vraagstukken in de zorg, onderwijs, veiligheid en bedrijfsleven op een andere manier op te pakken.”
Volgende week weer een nieuwe #podcasttop5. Heb jij een podcasttip voor ons die wij niet gemist mogen hebben? Laat het ons weten via redactie@listn.nl
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!