Overslaan en naar de inhoud gaan

Verboden reclame medicijnen op internet

Het merendeel van de websites die informatie verstrekken over aandoeningen, ziekten en geneesmiddelen, overtreedt de regels voor reclame…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

In totaal werden 41 websites onderzocht op hun reclamegedrag. Van de 41 onderzochte websites bleken er 32 gemaakt of gesponsord door fabrikanten van geneesmiddelen die alleen op doktersvoorschrift te krijgen zijn. Hiervan overtreden 23 internetpagina's zelfs de in de geneesmiddelensector geldende richtlijnen of de Geneesmiddelenwet, concluderen de onderzoekers.

related partner content for mobile comes here

Het onderzoek richtte zich op informatie op internet over vijf veelvoorkomende aandoeningen: astma, verhoogd cholesterol, maagklachten, diabetes en depressie. Op die sites werd verwezen naar medicijnen, wat volgens de wet verboden is. Ook werd in testjes, tips en ervaringsverhalen doorverwezen naar een geneesmiddel dat alleen op recept te verkrijgen is.

Het IGZ hoopt naar aanleiding van het onderzoek in overleg met betrokken partijen de regels voor reclame voor medicijnen op het internet aan te scherpen. Gezonde scepsis bepleit een preventieve toetsing van internetsites die direct of indirect over receptgeneesmiddelen gaan. Gezonde scepsis is een initiatief van DGV, Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik. Dat informeert artsen en apothekers over bestaande en nieuwe beïnvloedingsmechanismen van de farmaceutische industrie op het voorschrijfgedrag.

"Actiever toezicht is nodig op het naleven van de wetgeving en richtlijnen," aldus het instituut. Gezonde scepsis heeft de inspectie, het ministerie van VWS en de zelfregulerende organen voor geneesmiddelenreclame uitgenodigd hierover in gesprek te gaan. (ANP)

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in