Podcasts zijn een invloedrijk medium met een betrokken en divers luisterpubliek, wat zorgt voor een sterkere herinnering aan advertenties. Ze bieden een effectieve manier om moeilijk bereikbare demografische groepen, zoals hoogopgeleide millennials (18-40 jaar), aan te spreken. Kortom, podcasts presenteren een vernieuwende aanpak om je boodschap over te brengen aan een waardevolle doelgroep. In een eerder artikel op Grow van DPG Media worden de principes van het opzetten van een succesvolle podcast besproken; in dit artikel van de podcastreeks op Grow van DPG Media verkennen we de voordelen van het opnemen van podcasts in je advertentieaanpak.
Waarom moet je via podcasts adverteren?
Adverteren via podcasts biedt unieke voordelen die traditionele media niet kunnen evenaren. Ten eerste hebben podcasts een grotere aandachtsspanne vergeleken met traditioneel luisteren. Luisteraars kiezen actief om een podcast te beluisteren en zijn vaak volledig betrokken, wat resulteert in een hogere mate van advertentie herinnering en merkbetrokkenheid (Nielsen, 2020).
Zoals Renée van Heteren en Daan Hofstee in hun interview beschreven over het opstarten van succesvolle podcasts zijn er verschillende soorten podcasts waarop je kunt adverteren. Je kunt bij podcasts heel breed adverteren of inhaken op een specifiek thema. Als je jouw boodschap koppelt aan een specifiek thema binnen podcasts, biedt dit je de mogelijkheid om je boodschap direct af te stemmen op de interesses en behoeften van de luisteraars, wat de relevantie en effectiviteit van de advertenties verhoogt.
Hoe ziet de markt eruit voor podcasting?
De markt voor podcasting groeit gestaag en biedt zowel adverteerders als luisteraars een scala aan mogelijkheden. Het publiek is geëvolueerd van early adopters naar een vroege meerderheid, wat betekent dat podcasts nu een breed en divers luisterpubliek aantrekken. Luisteraars variëren van jong tot oud en consumeren content via verschillende distributiekanalen zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Podcastaanbieders bedienen deze markt met een breed scala aan categorieën, waaronder sport, zakelijk, true crime en entertainment.
Sport en zakelijke podcasts zijn erg competitief, wat betekent dat adverteerders moeten vechten voor aandacht binnen deze drukke categorieën. In de categorieën true crime en entertainment is er echter nog veel ruimte voor groei, wat adverteerders kansen biedt om nieuwe en betrokken doelgroepen te bereiken.
Welk soort publiek luistert naar podcasts?
Podcasts trekken een divers en waardevol publiek aan. De gemiddelde luisteraar is jong (18-40 jaar) en vaak moeilijk bereikbaar via traditionele media. Ze zijn hoger opgeleid en hebben bovengemiddelde inkomens, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor adverteerders die premium producten en diensten aanbieden.
Daarnaast hebben podcastluisteraars specifieke interessegebieden, zoals nieuws, true crime, sport en technologie, wat gerichte en relevante advertenties mogelijk maakt. Ze zijn zeer betrokken en loyaal; volgens onderzoek van Nielsen en Edison Research luisteren meer dan 55% van de luisteraars naar volledige afleveringen, wat zorgt voor een hoge advertentieherinnering.
Het luisteren van podcasts is ondertussen verweven in het dagelijks leven. Zo luistert men bijvoorbeeld tijdens het sporten of fietsen. Dit alles maakt podcasts een waardevol medium voor adverteerders die via een additionele of nieuwe manier hun doelgroep willen bereiken.
Welke advertentie mogelijkheden bestaan er binnen podcasts?
Er zijn twee verschillende podcasts: actueel (recente gebeurtenissen, sport en nieuws) en tijdloos (educatieve of thematische series), wat verschillende adverteermogelijkheden biedt. Actuele podcasts bieden ruimte voor tijdelijke acties en conversiegerichte advertenties (lager in de funnel). Tijdloze podcasts bieden ruimte voor branding en zichtbaarheid (hoger in de funnel).
Adverteren in podcasts biedt diverse mogelijkheden met elk unieke voordelen. Er zijn verschillende uniforme advertentieformaten:
- Pre-roll advertenties zijn korte audiofragmenten (commercial) aan het begin van een podcast.
- Host read, waarbij een commerciële boodschap tijdens de podcast wordt uitgesproken door de host van de show.
- Guest read, waarbij een commerciële boodschap tijdens de podcast wordt uitgesproken door een stemacteur.
- Sponsoring, een lange termijn samenwerking met een specifieke podcast of show, met maatwerk advertenties in en rondom de show.
- Co-productie, waarbij ze samen met onze experts een branded podcast creëren.
Hoe meet je het effect van advertenties in podcasts?
Het effect van advertenties in podcasts kan je op verschillende manieren meten. Bereikeffectmetingen via de Nielsen Podcast Listener Survey (NIP) geven inzicht in luisteraarsdemografie en betrokkenheid. Het aantal downloads van een podcast is een directe indicator van bereik.
Daarnaast kun je aankopen volgen via specifieke landingspagina's, waar luisteraars naartoe worden geleid door call-to-action advertenties. Dit geeft concrete gegevens over conversies. Podcast brandlift studies meten veranderingen in merkbekendheid en koopintentie voor en na blootstelling aan de advertenties.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!