Voedselbranche: ‘schandpaal moet functie hebben’


Dit zogenoemde 'naming and shaming' heeft volgens het bedrijfsleven een functie bijvoorbeeld wanneer consumenten daadwerkelijk risico lopen ziek te worden. Openbaarheid is dan een duidelijke zaak. En daar ligt ook de grens, zo meldde de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) woensdag jl in gesprek met de Tweede Kamer.
De inspectiedienst, die momenteel de openbaarmaking van de controlegegevens onder de loep neemt, is nu zeer terughoudend bij het vrijgeven van bedrijfsnamen. Zo gaf de VWA aanvankelijk niet vrij welke fritesfabrikant met dioxine vervuilde aardappelschillen aan de veevoersector leverde. De producent van ondeugdelijke kipfrikadellen bleef vorig jaar eveneens anoniem. Deze grote terughoudendheid moet zo blijven, vinden onder meer Unilever, namens de supermarkten het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), FNLI en werkgeversorganisatie VNO-NCW. Niet alleen moet de publieke schandpaal een functie hebben, ook ‘het hele verhaal’ over risico's en regels moet worden verteld. Dan is publicatie voor consumenten ‘zinvol’, vindt het CBL. De organisaties spraken dinsdag met de Kamerleden over voedselveiligheid en de rol van de VWA hierin. Het gesprek is ter voorbereiding op een Kamerdebat over dit onderwerp met ministers Veerman (Landbouw) en Hoogervorst (Volksgezondheid), dat voor half november is voorzien. (ANP)
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid