Beroemd worden: een nuttige doelstelling of niet?
-
Het loont om regelmatig stil te staan bij deze vraag. Budgetten en middelen verschillen uiteraard per organisatie, maar ze zijn altijd eindig. Focussen op het heden ten koste van de toekomst kan een behoorlijke prijs hebben. Anders gezegd; je wilt niet de marathonloper zijn die al zijn energie verbruikt om de poort uit te sprinten, om vervolgens zonder benzine bij de finish aan te komen.
Gerelateerd
Dus hoe geef je je B2B-merk een goede kans om de marathon te winnen? Stel jezelf eens onderstaande vier vragen, die blootleggen waar de focus ligt en waarom. De antwoorden bepalen of je je merk de ademruimte geeft die het nodig heeft... en wat je moet doen wanneer dat niet het geval is.
Ben je op zoek naar roem?
‘Beroemd worden’ op zich is geen bijzonder nuttig doel, toch? Toch kan het betekenisvoller zijn dan ‘de awareness vergroten’ wat ook regelmatig als doelstelling genoemd wordt. Uit onderzoek van LinkedIn naar de effectiviteit van advertenties bleek dat B2B-marketingstrategieën gericht op merkbekendheid zes keer effectiever waren dan productgebaseerde marketing.
‘Brand fame’ is een maatstaf voor hoe snel en consistent je merk bij het publiek opkomt wanneer ze aan jouw categorie denken. Kleenex bijvoorbeeld, waarbij de merknaam in je hoofd al meteen de verwijzing maakt naar tissues.
In de ideale wereld ben jij het 'no-brainer'-antwoord op de vraag van je klanten. Zelfs alleen maar ernaar streven om op die manier te worden gezien, heeft een aanzienlijke impact. Hoe doe je dat?
- Wees gedurfd en origineel: wat maakt je memorabel?
- Speel niet volgens de regels: breng jezelf op een geheel nieuwe manier op de markt en laat mensen over je merk praten.
- Creëer een community: communiceer met zowel klanten als prospects door vragen te stellen, polls te houden, evenementen te organiseren en continu in gesprek te blijven.
- Als je wilt dat je merk groeit, neem dan nooit genoegen met ‘awareness’. Streef naar roem!
Wordt het brand marketing budget gebruikt om te investeren in sales?
We zien het vaak; de perceptie dat brand marketing "een nice to have" is waarmee de focus te makkelijk verschuift van brand marketing naar het hongerige sales team.
Het is een vicieuze cirkel en het betekent niet alleen een beperking van de merkbekendheid. Focussen op de vraag ten koste van het budget voor brand marketing is als het opnemen van al je spaargeld van de bank. Je krijgt het geld nu, maar je bouwt geen rente op. Hetzelfde budget dat je nu aan één lead hebt uitgegeven, had er over een jaar misschien wel tien kunnen opleveren.
Het Institute of Practitioners in Advertising (IPA) suggereert een 60-40 verdeling van het marketingbudget tussen brand en sales. De uitdaging ligt erin om te blijven vechten voor die 60% alsof je toekomst ervan afhangt - puur omdat dat zo is.
Gebruik je budget voor organische groei om paid inzet te kunnen betalen?
Organische en betaalde content hebben een parallelle relatie met brand en demand. Organische content is dat wat niet paid gedistribueerd wordt, paid daarentegen is content die met promotiebudget wordt ingezet zodat het rechtstreeks je publiek bereikt.
Net zoals sales marketing veel directer en daarom effectiever lijkt dan brand marketing, wordt er vaak de voorkeur gegeven aan betaalde distributie boven organisch. Terwijl ook organische groei een vergelijkbaar langetermijnvoordeel biedt als investeringen in brand marketing.
Volgers van LinkedIn-pagina's die worden blootgesteld aan zowel organische als betaalde content hebben 61% meer kans om te converteren in vergelijking met degenen die alleen paid content bevatten.
Paid content stimuleert specifieke initiatieven, terwijl organische aandacht een belangrijke rol speelt bij het ontwikkelen van de associaties die nodig zijn om het spel van de lange adem te spelen én roem te vergaren als merk. Heb jij de cirkel al rond voor jouw organisatie?
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid