Overslaan en naar de inhoud gaan

Publieke omroep gaat kwaliteit programma's meten

Alle publieke omroepen moeten in de toekomst de publieke meerwaarde van hun programma aantonen.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Het publiek bepaalt mee of de programma’s onderscheidend genoeg zijn en de doelen worden gehaald. De Nederlandse (NPO) gaat dit als voorwaarde stellen voor uitzending.

related partner content for mobile comes here

De NPO ontwikkelt onderzoeksinstrumenten om permanent rond elk programma te meten wat het publiek vindt van de kwaliteit en de publieke waarde. Dit gebeurt al voor de omroep als geheel en voor de zenders Nederland 1, 2 en 3, maar dat gaat de omroep nu ook per programma doen. Daarmee loopt Nederland in Europa voorop, zei voorzitter Henk Hagoort van de raad van bestuur van de NPO donderdag in zijn nieuwjaarstoespraak.

De NPO wil de uitkomsten van de publieksmetingen online publiceren, kondigde Hagoort aan. 'Het is geen vrijblijvende exercitie. We zullen transparant zijn. En we verwachten van omroepen dat ze hun verantwoordelijkheid nemen door programma’s die niet of onvoldoende waarmaken wat ze beloven of geen herkenbare meerwaarde hebben, aan te passen of te schrappen. Het gaat tenslotte om de legitimatie van de publieke omroep en die moet in het digitale landschap met elk programma en met elke site opnieuw worden verdiend.’

De bestuursvoorzitter noemde de aangekondigde bezuinigingen op de publieke omroep 'onredelijk hoog', maar wilde er verder niet al te veel op ingaan. Hij had het vooral over de kerntaken van de omroep. 'In de digitale wereld zal elk individueel programma, elke individuele website, elke nieuwe dienst die met publiek geld gebouwd of gemaakt wordt, zijn publieke waarde moeten kunnen aantonen.’

De raad van bestuur gaat niet over de inhoud van de programma’s, maar de omroepen zelf. Vorig jaar stelde Hagoort dat Bananasplit minder publieke waarde heeft dan Paul de Leeuw. Hij ging daarmee buiten zijn bevoegdheid, maar heeft daar geen spijt van. 'Ik heb gemerkt hoeveel dat losmaakt. Dat was en is goed voor de discussie.’

Hagoort benadrukte dat iedereen een mening over het aanbod mag hebben, maar dat het niet aan de ministers of Kamerleden is om te beoordelen of de publieke omroep voldoende kwaliteit biedt, ook niet bij bezuinigingen.

Bron: ANP.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in