Overslaan en naar de inhoud gaan

Google News in België niet meer volledig

NRC schreef gister dat Google News van de Belgische rechter alle artikelen van Franstalige kranten verwijderen. Nederlandse uitgevers…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

schreef gister dat Google News van de Belgische rechter alle artikelen van Franstalige kranten verwijderen. Nederlandse uitgevers protesteerden nog niet tegen news.google.com.

related partner content for mobile comes here

De Belgische kranten tekenden, nadat ook Fransen uitgevers hun gelijk haalden, succesvol bezwaar aan tegen Google News vanwege inbreuk op het auteursrecht.

Is er een verschil tussen Google dat nieuws indexeert en Google News dat precies hetzelfde doet, maar dit alleen bundelt onder de noemer Google News? Ja zegt de Belgische rechter en baseert zijn uitspraak hoofdzakelijk op de mening van één internetexpert Luc Golvers. Hij geeft aan dat Google News een nieuwsportaal is en niet als een zoekmachine moet worden beschouwd.

Door de caching (langdurige opslag) die Google gebruikt, kunnen bezoekers een artikel blijven lezen, ook nadat de uitgever het van zijn eigen site heeft verwijderd. Volgens Golvers verliezen kranten zo controle over hun eigen kopij en omzeilt Google News de reclameboodschappen van de dagbladen, waardoor uitgevers mogelijke inkomsten mislopen.

Vreemd hier is dat Google niet de enige is die (al jaren) de cache werkwijze gebruikt, ook MSN en Yahoo! maken hier gebruik van. Maar ook dat juist bij Google News alleen de kop en drie regels intro wordt overgenomen van een nieuwsbericht en Google vervolgens verwijst naar de website van de uitgever. Ofwel zorgt Google juist niet voor meer bezoek en reclame inkomsten? En staat het uitgevers niet vrij om in hun meta code van hun website aan te geven dat zoekmachines als Google hun content niet mag indexeren.

Al met al ben ik benieuwd in hoeverre de Nederlandse uitgevers dit Belgische standpunt onderschrijven en niet in Google en Google News willen worden opgenomen. Of het in Nederland ook tot een eventuele rechtzaak komt, met eenzelfde uitkomst, is de vraag. In België is het vonnis gebaseerd op de mening van één expert. En zoveel experts zoveel meningen?!

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in