Wanneer spat de wifi-bubble uiteen?
Het komt bekend voor en het riekt naar hype – met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat de zeepbel uiteen gaat spatten, net zoals indertijd met internet. Honderden bedrijven storten zich momenteel enthousiast op de nieuwe technologie wifi — draadloze internettoegang door met je laptop in te bellen via hotspots (toegangspunten) in restaurants en hotels, op luchthavens, bij congrescentra en op andere publieke locaties. Naar schatting zullen er dit jaar wereldwijd 70.000 hotspots zijn opgezet. Consortia in Europa, de VS en Azië hebben ambitieuze plannen aangekondigd om de komende jaren tienduizenden hotspots te bouwen. Private investeerders hebben sinds 2000 al meer dan 1,5 miljard dollar in wifi gepompt.
Het ziet er allemaal indrukwekkend uit, maar de realiteit biedt vooralsnog een wat troosteloze aanblik. T-Mobile bijvoorbeeld is in de VS de operator van ruim 2000 hotspots in Starbucks-filialen. Wekelijks zoeken 25.000 mensen via deze hotspots toegang tot internet. Dat is minder dan twee gebruikers per dag per hotspot… De wifi-hotspot op Schiphol doet het niet veel beter: slechts rond de tien inloggers per dag. Terwijl alleen al de kosten om een hotspot in verbinding te houden met internet, een paar honderd euro per maand bedragen.
De hoge prijzen voor gebruikers zijn een probleem. Wifi-abonnementen kosten in de VS 40 tot 70 dollar per maand, in Europa soms wel 130 euro per maand — terwijl je met een abonnement toch al alleen op hotspots van je eigen provider kunt inbellen. Volgens deskundigen zal consumenten-wifi geen bestaansrecht krijgen en moeten wifi-aanbieders zich op zakelijke gebruikers richten.
Vacatures
Accountmanager
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager New Business
Spotta<#FONT SIZE=1>Bron: the Economist<#/FONT>
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid