Voedingscentrum: er zijn steeds meer Nederlandse flexitariërs
Motivaction deed in opdracht van het Voedingscentrum onderzoek naar eetgewoonten en de ‘toekomstblik van verschillende sociale milieus’.
55 procent van de Nederlanders eet drie dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Ze eten alternatieven als vis, ei, champignons of peulvruchten.
Vacatures
Concern communicatieadviseur
Gemeente AltenaAllround Marketeer
CovetrusCampagneleider fondsenwerving
Natuur & MilieuDe helft van de Nederlanders maakt zich zorgen dat gezond eten in de toekomst te duur wordt en ruim een kwart vraagt zich af of er in de toekomst nog voldoende eten is.
Het Voedingscentrum meent dat er geen gemiddeld Nederlandse eetpatroon bestaat.
Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum: ‘Wat men eet en drinkt en hoe men denkt over duurzaam eten, voedselverspilling en de toekomst blijkt sterk samen te hangen met het sociale milieu’.
8 sociale milieus
Motivaction deelt Nederlanders onder in acht sociale milieus.
‘Traditionele burgers’ (13 procent van de bevolking) eten vaker dagelijks fruit dan mensen uit andere sociale milieus en ze eten ook vaak duurzaam, omdat ze zuinig in het leven staan. Zij verspillen bijna de helft minder dan gemiddeld.
‘Kosmopolieten’ (‘open en kritische wereldburgers’) en ‘Postmaterialisten’ (‘maatschappijkritische idealisten’) eten meer groente dan gemiddeld en staan vaker open voor alternatieve vleesvervangers als zeewier, algen, insecten en kweekvlees.
‘Gemaksgeoriënteerden’ eten relatief weinig groente en vaker dan gemiddeld dagelijks meerdere handjes chips.
22 procent van de Nederlanders valt in de categorie ‘Moderne burgerij’; zij eten relatief meer aardappel, iets minder groente en fruit en laten het vlees minder vaak weg bij de avondmaaltijd. De prijs van het eten is voor hen belangrijker dan de duurzaamheid.
(Andere groepen zijn nieuwe conservatieven, postmoderne hedonisten, opwaartse mobielen.)
Duurzame en gezonde voedselkeuzes blijken vaak samen te gaan, concludeert het Voedingscentrum. In sociale milieus waar men gezonder eet, is men ook vaker bezig met de duurzame kant van voedsel en het tegengaan van voedselverspilling.
Nieuwe Schijf van Vijf
De uitkomsten van dit onderzoek zullen gebruikt worden in de opmaat naar de nieuwe Schijf van Vijf die begin 2016 verschijnt.
Het onderzoek ‘Quickscan 2015: eetpatronen van verschillende sociale milieus, duurzaamheid en voedselverspilling’ is uitgevoerd met een webenquête onder 1.249 Nederlanders van 18 t/m 75 jaar.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid