
Het afgelopen jaar is er een aantal nieuwe vleesvervangers op de markt gekomen. Vleesvervangers lijken dus hot. Reden voor Food for Food's Foodmonitor om nader in te gaan op de acceptatie en het imago van vleesvervangers.
Deelnemers aan het Intomart GfK internetpanel (n=20.000) kregen twee vragen voorgelegd. Eerst werd gevraagd in hoeverre de consument overweegt om binnen nu en drie weken vegetarische vleesvervangers te kopen of eten. Daarna werd gevraagd naar de smaak van vegetarische vleesvervangers in vergelijking met echt vlees.
Vacatures
(Marketing-) en Communicatiemanager
Hanab Energy SolutionsAdviseur arbeidsmarkt RDW Toezicht en Beoordeling
RDWMarketing Manager (Maternity Cover – 6 Months)
ArtipoppeEn wat blijkt? Driekwart van de Nederlanders geeft aan (waarschijnlijk) geen vegetarische vleesvervangers te gaan kopen of eten de komende 3 weken. 50 procent is zelfs stellig hierin en zegt zeker geen vleesvervanger te kopen. Daarnaast geeft 67 procent van de consumenten aan dat de smaak van vleesvervangers in vergelijking met vlees slechter is.
Vleesvervangers zijn dus nog niet breed geaccepteerd, aldus de onderzoekers. Uit het onderzoek blijkt ook dat vleesvervangers nog een lange weg te gaan hebben naar acceptatie. Slechts 11 procent van de consumenten geeft aan de komende drie weken zeker van plan te zijn vegetarische vleesvervangers te eten of kopen.
Er zijn echter wel aanzienlijke verschillen te zien. Zo zijn vleesvervangers meer geaccepteerd door jonge volwassenen (18-34), vrouwen en hoger opgeleiden. Het verschil in opleiding is met name erg groot. Zo zal 18 procent van de hoog opgeleiden zeer waarschijnlijk de komende 3 weken een vleesvervanger kopen tegenover 5 procent van de laagopgeleiden.
De weerzin komt met name door perceptie, denken de onderzoekers. Blinde smaaktesten met consumenten lieten immers zien dat sommige (niet alle...) vegetarische vleesvervangers net zo goed of zelfs beter smaken dan een normaal stukje vlees. De meerderheid van de consument (67 procent) denkt echter dat vegetarische vleesvervangers nog steeds slechter smaken dan vlees. Ook hier zie je dat jonge volwassenen, hoger opgeleiden en vrouwen een beter beeld hebben, alhoewel de verschillen minder groot zijn.
Het lijkt er op dat vegetarische vleesvervangers nog steeds een imagoprobleem hebben. De penetratie van het product is nog steeds te laag (consumenten proberen het niet) waardoor consumenten een achterhaald beeld hebben van de werkelijke smaak (het product). Het gebruik van het woord vegetarisch en vleesvervanger speelt wellicht ook een rol bij dit negatieve imago. De onderzoekers concluderen dan ook: 'Voor producenten dus belangrijk om te focussen op trial en het verbeteren van het imago van de categorie als geheel.'
De complete uitslag en de exacte vragen in het onderzoek staan op www.foodforfood.info.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee