RTL Late Night: Code rood bij RTL
Door Arthur Terpstra
Begin oktober constateerden we dat RTL zich zorgen moest gaan maken over de ontwikkelingen in de kijkcijfers van RTL Late Night. Destijds stelden we ons zelf de vraag of RTL Late Night überhaupt nog het tij kon keren. Zeker met al het verkiezingsgeweld wat ons te wachten zou staan, zou het wel eens een hels karwei kunnen worden. Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen inmiddels achter ons en de naderende Kamerverkiezingen, is het hoog tijd om het net weer op te halen. En wat blijkt? De zorgen zijn alleen maar groter geworden!
Vacatures
Campagneleider fondsenwerving
Natuur & MilieuSenior communicatieadviseur Milieu & Veiligheid
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en MilieuSenior PR & Communicatie Manager
Bobbery Amsterdam
Wat is er aan de hand?
Dat is een goede vraag. Gelukkig heeft heel bekend en ook zeker onbekend Nederland hier wel een antwoord op (zoals in AD en NRC). “Het is te veel van het zelfde!”, “Ik kan die Humberto niet uitstaan”, “Die Marieke vind ik maar niets”, “Het zijn altijd dezelfde gasten”, “Wie kijkt er nog tv?”, “Die Jinek vind ik veel leuker en ze is nog lekker ook”.
Allemaal leuk en aardig, maar daar kunnen we niet veel mee. Alhoewel met Jinek wel iets interessants wordt benoemd. Zij doet het namelijk bijzonder goed. Laten we inzoomen op de ontwikkeling op de gemiddelde kijkdichtheid van RTL Late Night en Jinek. De prestaties van Pauw, als voorganger van Jinek, nemen we ook nog even mee.
1.jpg
In de periode na de zomer had Umberto het moeilijk om gemiddeld boven de 800.000 kijkers uit te komen, maar na het derde kwartaal leek het actualiteitenprogramma weer langzaam zijn weg naar boven te vinden. In sommige weken lag de gemiddelde kijkdichtheid zelfs weer boven 1 miljoen. Echter, in 2017 is RTL Late Night wel heel beroerd uit de startblokken gekomen. Terwijl Jinek juist een uiterst flitsende start kende.
Wat daarbij pijnlijk opvalt, is dat RTL Late Night zich stuk bijt op het kijkcijferkanon van de late avond op NPO 1. Week in week uit geeft Jinek de concurrentie het nakijken. Met daarnaast cijfers die ruim boven de gemiddelden van Pauw uitkomen, zet zij de nieuwe standaard neer op NPO 1 voor dit tijdvak.
Jinek paait ook kijker RTL Late Night
Afgelopen dinsdag - Valentijnsdag - behaalde Jinek met 1.425.000 kijkers (excl. uitgesteld kijken) haar hoogste aantal kijkers ooit. Dit had natuurlijk alles te maken met hoofdgast Patricia Paay, die wel op een hele bijzondere manier in het nieuws was gekomen. Waar zij ook te gast zou zijn, lag het voor de hand dat voor dat programma het hoogst aantal kijkers van het jaar behaald zou worden. Hoe verliep deze bewuste dag voor zowel Jinek als RTL Late Night?
2.jpg
RTL Late Night begon al op een bedenkelijk laag niveau qua kijkersaantallen, maar na afloop van de Champions League wedstrijd PSG – Barcelona kon RTL Late Night zich weer verheugen op een instroom van nieuwe kijkers. Echter, bij de start van Jinek kreeg RTL Late Night opnieuw een flinke klap te verwerken. In de eerste paar minuten van Jinek kwamen maar liefst ruim 60.000 kijkers van RTL Late Night even buurten. In drie kwartier tijd verloor Humberto Tan een derde van zijn kijkers. Natuurlijk was deze dag enerzijds uitzonderlijk vanwege de gast bij Eva Jinek, maar anderzijds ook weer tekenend voor de redactie van Late Night. Wat hadden ze haar toch graag in de show gehad.
Commerciële ramp voor RTL?
Niet per se. Natuurlijk is het zorgwekkend dat kijkers afhaken bij RTL Late Night. En er moet echt wel wat gebeuren om het tij te keren, maar het feit blijft dat op een commercieel belangrijke doelgroep als 25-54 jaar RTL Late Night nog altijd veel beter presteert dan Jinek en/of Pauw. Er zijn maar weinig programma’s die dergelijke kijkdichtheden halen rond dit tijdstip.
3.gif
De verschillen tussen de programma’s worden wel in rap tempo kleiner. Alles wijst er op dat RTL Late Night als een nachtkaars uitgaat. Zeker met de Tweede Kamerverkiezingen op het programma wordt het alleen nog maar moeilijker om deze concurrentieslag te winnen. RTL Late Night moet daarnaast niet alleen naar concurrentie kijken, want ook de afnemende kijktijd baart zorgen. Er is werk aan de winkel: Code Rood bij RTL.
Arthur Terpstra is Senior AV Consultant MAGNA
Foto: ANP.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid