Media moeten verantwoording afleggen aan publiek

Een media-ombudsman of een zware Raad voor de Journalistiek zijn nodig om de positie te versterken van burgers die de media ter verantwoording willen roepen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Journalisten, politici en burgers moeten in een jaarlijksmedia-politiek debat hun eigen rol ter discussie stellen. Er komt eenpersfusieregeling die monopolievorming bestrijdt. Dat stelt de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) in het adviesMedialogica, dat op 17 maart in Nieuwspoort werd aangeboden aan hetkabinet. Het advies gaat over de vraag: wie controleert de controleurs?

In een democratie controleren de media de politiek, maar aan wieverantwoorden zij zich daarover? Het antwoord op de vraag moet volgens deRMO zijn: aan het publiek. Dit kan onder meer door visitaties(beoordelingscommissies vanuit de sector), public hearings (bijeenkomstenvoor publiek door het hele land) en kwaliteitshandvesten. Verder krijgteen mediawatch-instituut de opdracht om berichtgeving over hypes,affaires en heikele thema's te onderzoeken.

De maatregelen zijn volgens de RMO nodig omdat het publieke domein doormedialogica wordt gedomineerd. Dit houdt in dat het politieke debat wordtbepaald door de mogelijkheden én beperkingen van het medium, en danvooral de televisie. Journalisten interpreteren het nieuws voor burgersen zijn zelf als anchormen (gezaghebbende presentatoren) vaak langer aanhet woord dan politici. Medialogica is het smalle keurslijf waarin media,politici en burgers (moeten) opereren en is een onvermijdelijk gevolg vanveranderingen in de samenleving. Dit heeft positieve én negatievegevolgen.

Positief is dat medialogica het politieke debat dichter bij burgersbrengt. Dit vergroot de betrokkenheid bij de politiek. Maar medialogicahoudt burgers, politici en media wél in een houdgreep gevangen. Erbestaat steeds meer een kans op hypes. Inhoudelijke verschillen gaan alspersoonlijke conflicten de wereld in. Dit verlevendigt het debat, maarzorgt er ook voor dat de inhoud wordt teruggebracht tot versimpeldetegenstellingen en ruzies tussen personen. Het leidt tot een verlies vanvertrouwen in media en politiek.

Om de negatieve gevolgen te bestrijden, is het nodig dat de media zichpubliek verantwoorden en dat de positie van burgers wordt versterkt. Deoverheid kan hierbij helpen.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie