De coronacrisis raakt ons allemaal. Of je nu ZZP'er bent zonder opdrachten, ondernemer zonder business, of thuiswerk-ouder met bergen werk: we hebben het allemaal zwaar. Tegelijkertijd weten we dat bij de pakken neerzitten geen optie is. Maar hoe houd je je moraal op peil in deze stressvolle en onzekere tijd? We vroegen het onze trainer en psycholoog Dwayne Toemere. Hij is de psychologische literatuur ingedoken en heeft een aantal wetenschappelijke tips verzameld. Ook geeft hij je persoonlijk advies mee, wat hem zelf in deze coronaperiode helpt omgaan met stress en onzekerheid. We hopen dat ook jij er je voordeel mee doet. Stay strong!
1. Uit je dankbaarheid
Het klinkt misschien afgezaagd, maar het werkt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dankbaarheid uiten een gevoel van geluk creëert. Spreek je dankbaarheid hardop uit. Maak er een dagelijkse gewoonte van: om beurten met je partner, of schrijf op waarvoor je dankbaar bent in een gratitude journal of app zoals Grateful.
2. Benoem het positieve
Uit onderzoek blijkt dat wanneer ernstig depressieve mensen dagelijks drie positieve gebeurtenissen benoemen, hun klachten sterk verminderen. Een lijstje van drie punten, elke dag. Dat is toch de moeite waard? Ook dit kun je opschrijven in een schrift, bespreken tijdens het eten, of invoeren in een app, zoals Track Your Happiness van Harvard University. Hiermee draag je ook nog (anoniem) bij aan wetenschappelijk onderzoek naar geluk.
3. Vergelijk jezelf niet met anderen
Waarschijnlijk zit je in deze tijd ook wat vaker op Instagram en andere social media. En dan zie je mensen die ondanks alles nog steeds gelukkig en succesvol lijken. Líjken. Je laten inspireren door anderen om een betere versie van jezelf te worden is prima. Maar jezelf vergelijken met anderen, maakt je niet gelukkig. Sterker nog, je zal altijd een gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent. Mee stoppen dus! Je bent goed zoals je bent, en je doet wat je kunt.
4. Stop met piekeren
Een paar keer goed nadenken over een probleem is productief. Maar als je er daarna op blijft kauwen wordt het al vrij snel een verspilling van je tijd. Bovendien kost het je kostbare slaap (daarover straks meer), energie en mentale ‘bandbreedte’. Stoppen met piekeren gaat echter niet in één keer. Het is niet als het indrukken van een knop, maar eerder als het trainen van een hond. Je kunt je gedachten niet perfect controleren, maar je kunt ze wel degelijk trainen. Dit doe je door steeds wanneer je piekert, je gedachten op iets anders te richten.
5. Maak iets
Er is een groot verschil tussen consumeren en creëren. Consumeren gebeurt wanneer je passief iets tot je neemt — via de televisie, nu.nl, Netflix, YouTube, Facebook, Instagram enz. Het is makkelijk om je al scrollend mee te laten slepen en lethargisch op de bank te blijven zitten. Juist wanneer je wat minder lekker in je vel zit, zul je hiertoe geneigd zijn. Maar zo raak je alleen maar dieper in de put. Sta op en maak iets. Het hoeft geen kunstzinnig hoogstandje te zijn: kook een mooie maaltijd voor je gezin, schrijf drie pagina’s vol met gedachtes, speel een stuk muziek, fix die kapotte lamp of zet een meubel in elkaar. Doe iets waarvoor je je handen gebruikt. Iets waarmee je vaardigheden oefent en waar je simpelweg helemaal in gaat. Het brengt je in een flow, een van de pijlers voor geluk. En natuurlijk kun je nog wel eens je Instagram checken. Als consumeren en creëren maar met elkaar in balans zijn.
6. Zorg voor je lijf
Beweeg, eet gezond en slaap genoeg. Je lichaam is verbonden met je geest. Hoe je je voelt zal zijn verslag hebben op je lichaam. Als je je lichaam verwaarloost dan zal je gemoed eronder lijden. Wees vriendelijk voor jezelf. Jaag jezelf niet op. Duw jezelf niet over het randje van wat nog gezond voor je is. Hou de signalen die je lichaam je geeft in de gaten. Slaaphygiène (kwalitatief goed en genoeg slapen) wordt zeer onderschat. Ben je niet uitgerust als je opstaat? En heb je dringend een kop koffie nodig? Waarschijnlijk heb je niet genoeg geslapen. En dat is schadelijk voor je. Ambitie en een beetje stress kunnen geen kwaad. Maar ook hier: vind balans. Tank regelmatig je energie bij. En zorg voor je lichaam. Wie voor zijn lichaam zorgt, zorgt voor zijn geest.
Dwayne Toemere:
"Voor mij is het een dagelijkse zoektocht naar de toepassing van deze en andere tips. En ik moet mezelf er regelmatig aan herinneren om stil te staan bij wat ik doe. Soms lukt het, soms niet. Maar meestal helpen deze tips, ook al pas ik er maar een paar van toe. Ik heb absoluut mijn portie stress, crises en tragedies. Maar met deze tips probeer ik me te wapenen. Ik probeer evenwicht te bewaren en kracht te vinden bij het omgaan met uitdagingen. Zo ook in deze coronacrisis-situatie.
Ik ben er dankbaar voor dat ik me tot je mag richten met deze blog. En ik wacht, met soms een beetje stres maar met oog voor deze prachtige zonnige dagen, op de tijd dat we weer vrij naar buiten mogen. En bij elkaar mogen zijn."
Meer leren van Dwayne, over omgaan met stress en onzekerheid? Check de Online Masterclass Fix je Focus.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!