Telecombedrijf Vodafone verwacht deze zomer landelijke 5G-dekking te hebben gerealiseerd. De opstart van het netwerk vindt deze week plaats. Vodafone-klanten met 5G in hun abonnement en een geschikt toestel, kunnen dan binnen een week gebruik maken van het snelle internet in het dekkingsgebied. Intussen is woensdag opnieuw een zendmast in brand gestoken, in het Noord-Brabantse Standdaarbuiten.
De brandstichtingen zijn vermoedelijk acties tegen de uitrol van het 5G-netwerk. Actievoerders stellen dat de straling van antennes slecht is voor gezondheid en milieu. Hiervoor bestaat geen enkel bewijs. Ook zou door sommigen worden gesuggereerd dat er een verband is tussen 5G en het coronavirus.
Aanhangers van die theorieën beweren dat 5G een rol speelt bij de verspreiding van het coronavirus omdat de straling het immuunsysteem zou onderdrukken. De bekende Amerikaanse complotdenker David Icke gaat zelfs nog een stap verder: hij meent dat wereldleiders ons willen controleren met microchips die in het nog uit te vinden coronavaccin zullen worden geplaatst.
'Dit is weerzinwekkend'
Deskundigen spreken alle theorieën nadrukkelijk tegen. De straling heeft niet voldoende energie om impact op het menselijk lichaam te kunnen hebben. De directeur van de Britse gezondheidszorgdienst sprak eerder van 'gevaarlijke onzin' en 'de ergste vorm van nepnieuws'. 'Ik vind het weerzinwekkend dat mensen zich richten tegen de infrastructuur die we juist zo hard nodig hebben tijdens deze crisis.'
De afgelopen tijd woedde al twintig keer brand in zendmasten, verspreid over het land. De politie heeft tot nu toe drie verdachten aangehouden. Politie en brandweer noemen het in brand steken van de zendmasten "zorgelijk en onacceptabel". Het uitvallen van zendmasten kan gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten, die momenteel juist goed bereikbaar moeten zijn in verband met de coronacrisis.
Volgende week, op 4 mei, vindt in Den Haag het kort geding plaats dat de vorig jaar opgerichte organisatie Stop 5GNL aanspande tegen de staat. De club wil dat de uitrol van de vijfde generatie telecomtechnologie aan banden wordt gelegd. Stop 5GNL vreest de elektromagnetische velden van 5G, maar heeft met klem afstand gedaan van de brandstichtigingen.
Eind juli moet heel Nederland dekking hebben
In eerste instantie zal het 5G-netwerk de helft van Nederland dekken. Eind juli moet heel Nederland een 5G-dekking hebben. Vodafone maakt nu nog gebruik van zogeheten 4G-frequentiebanden om de 5G-technologie toe te passen. Dat kan nu nog omdat er vooralsnog een relatief klein aantal gebruikers toegang heeft tot 5G. Wordt het drukker op het netwerk dan moet Vodafone gebruik maken van frequenties voor 5G die door het Agentschap Telecom nog moeten worden geveild.
Lees ook: YouTube weert complotvideo's 5G
Die veiling staat voor juni op de agenda. Naast Vodafone zullen ook branchegenoten als KPN en T-Mobile op die frequenties bieden. In andere Europese landen, waaronder Frankrijk, is de veiling uitgesteld vanwege het coronavirus en de maatregelen om de uitbraak onder controle te krijgen. Vorig jaar meldde T-Mobile ook op koers te liggen met de uitrol van een landelijke 5G-dekking.
(ANP/Adformatie)
Reacties:
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!