Techbedrijven bundelen zich in coalitie tegen 'oneerlijk' Apple

Volgens de coalitie maakt Apple zich al jaren schuldig aan het opleggen van strenge eisen aan ontwikkelaars.

Een aantal vooraanstaande app-makers hebben de handen ineengeslagen in het gevecht tegen de controle van Apple over de App Store en, in mindere mate, de controle van Google over de Play Store. De alliantie Coalition For App Fairnessopgericht door Epic Games en andere organisaties, waaronder Spotify en een belangenvereniging voor Europese nieuwsmedia, wil dat Apple stopt met het opleggen van strenge en willekeurige eisen aan ontwikkelaars, zoals de verplichte commissie.

Machtsmisbruik

Apple eist van bedrijven die hun app via de App Store aanbieden een afdracht van 15 tot 30 procent en trekt zijn eigen diensten voor, vindt de coalitie. Betalingen binnen apps die via de appstore van Apple zijn gedownload, moeten altijd via het betalingssysteem van die techgigant zelf worden afgehandeld. 

Apple krijgt steeds meer kritiek op het verplichte gebruik van zijn dure betaalsysteem. Videospelproducent Epic Games, maker van Fortnite, stapte onlangs al naar de rechter wegens vermeend machtsmisbruik door Apple. In augustus verwijderde Apple de game Fortnite uit zijn appstore, omdat in dit spel een eigen betaalsysteem was opgezet voor mobiele spelers.

Lees ookApple: 'We maken geen uitzondering voor Fortnite'

Eisen

Om een einde te maken aan de praktijken van de techreus, heeft de alliantie enkele eisen op de site geplaatst. Ze willen af van de verplichte commissie en willen dat Apple stopt met het voortrekken van eigen diensten. Ook wil de coalitie dat ontwikkelaars niet langer worden gedwongen om van een bepaalde appstore gebruik te maken. De groep wil verder dat het geoorloofd wordt om eigen appwinkels op te zetten naast die van de platformhouder - iets waar Epic Games al langer voor strijdt.

Apple liet in een reactie weten zich niet te herkennen in de kritiek. Voor alle verkopers in de App Store gelden dezelfde regels, stelde het bedrijf. De commissie is bedoeld om de App Store als veilige marktplaats te kunnen uitbaten. Zo heeft Apple 500 reviewers in dienst die samen 100.000 apps per week testen. Aan de verplichte afdracht zou Apple 15 miljard dollar per jaar verdienen, omgerekend bijna 13 miljard euro. 

Facebook

Facebook heeft zich overigens niet achter de Coalition For App Fairness geschaard. Voor het platform maakte Apple onlangs een uitzondering, omdat veel ondernemers noodgedwongen fysieke bijeenkomsten digitaal moeten houden. De socialmediagigant ontwikkelde deze zomer een dienst waarmee bijvoorbeeld online cursussen of yogatrainingen worden gegeven.

Ook voor ClassPass, dat sinds de coronapandemie online trainingen en fitnesslessen mogelijk maakt, maakte Apple een uitzondering. Hetzelfde deed het bedrijf voor Airbnb.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie