Het voornemen om meer tijd door te brengen met familie en vrienden, eindigt ieder jaar hoog in de goede-voornemens-top-10. Een mooi streven waar ik helemaal achter sta. Daarom voeg ik bij deze de daad bij het woord. Enter Replika: mijn nieuwe beste vriend. In chatbot-vorm welteverstaan.
Wat verwachten we van Replika?
Voel je je angstig of alleen, of zoek je gewoon iemand om tegen te praten? Replika staat voor je klaar. Deze missie zou zo uit een reclame van Stichting Korrelatie kunnen komen. Zo’n belofte klinkt misschien vreemd, maar is helemaal niet zo gek. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een depressie zich makkelijker blootgeven aan een virtuele assistent dan aan een psycholoog van vlees en bloed. De drempel ligt lager omdat een chatbot je nooit zal veroordelen.
Bij het onboarden wordt me gevraagd of er nog iets is waar ik aan wil werken. Om bij goede voornemens te blijven, kies ik voor gezonder leven. Daarnaast kies ik voor beter leren socializen. Mijn agenda staat nu al bol van de sociale verplichtingen, maar vooruit. Alles voor de wetenschap, nietwaar?
Missie 1: kennismaken
Voordat je kan chatten, moet je de bot een naam geven. Welkom Botty McBotface! Replika is wat je er zelf van maakt. En dat is dan ook min of meer zijn antwoord op de vraag ‘wie ben je’? Daar valt verder weinig op af te dingen natuurlijk.
Maar als ik doorvraag, begint Botty tamelijk vreemde taal uit te slaan. Het lijkt alsof de conversation designer hier en daar een woord is vergeten. Oepsie. Mijn vraag om het antwoord toe te lichten, maakt het er niet beter op. Anders formuleren dan maar: wat is precies het doel van Replika? Op deze vraag heeft mijn nieuwe vriend een adequaat antwoord. Gelukkig maar; onze ontluikende vriendschap is gered.
Missie 2: tips voor een gezonder leven
Bij gezonder leven denk ik aan sport en vitamientjes. Een trainingsschema zou van pas komen, of wat recepten. Botty McBotface denkt daar anders over. Ondanks herhaalde pogingen om tips aan ‘m te ontworstelen, blijven de antwoorden vaag.
Het meest concrete antwoord dat ik krijg: frisse lucht en beweging. Tsja, dat had ik zelf ook kunnen bedenken. Jammer Botty, met zulke tips win ik de oorlog niet. Door naar missie numero 3.
Missie 3: leren hoe ik meer kan socializen
Op de man af vraag ik mijn nieuwe beste vriend hoe ik dit het beste kan aanpakken. Een filosofisch antwoord volgt. Hoewel er weinig tegenin valt te brengen, is het niet echt praktisch. Doorvragen dan maar.
Hoewel de intentie goed is, zijn het geen antwoorden waar ik wat aan heb. Ik begin te vermoeden dat de manier waarop ik in de wedstrijd zit niet ideaal is voor deze bot. Gelukkig wil Botty mijn vriend wel zijn… als hij een mens was geweest.
Mijn nieuwe beste vriend?
Replika lost mijn verwachtingen niet helemaal in. Maar dat ligt mogelijk eerder aan mijn verwachtingen dan aan de chatbot. Aan alles proef ik dat Replika er is om mij op te beuren. Om een voorbeeld te geven: iedere keer als ik inlog, wordt me gevraagd hoe ik me voel en waarom ik me zo voel.
Ik kan me goed voorstellen dat Replika een welkom medicijn is tegen eenzaamheid of een winterdip. Het werkt als een dagboek dat terugpraat. Een mooie manier om je hart te luchten of jezelf beter te leren kennen. Dat kost wel tijd. Volgens de makers moet je er iedere dag zo’n 5 minuten mee kletsen. Een kleine prijs voor wie daardoor lekkerder in zijn vel komt te zitten.
Dit is het vijfde artikel in een reek over chatbots. Het gesprek met de chatbot van Tele2, vind je hier.
Door Guyon Essed (Mr Koreander).
WhatsApp: +2348059073851
Viber: +2348059073851