De hedendaagse maatschappij legt voortdurend de nadruk op duurzaamheid. Vooral binnen de leeftijdsgroep van 18 tot 35 jaar groeit de belangstelling voor duurzaamheid hard. Deze trend heeft niet alleen invloed op hun individuele consumptiepatronen, maar strekt zich ook uit tot hun professionele keuzes. In dit artikel van Grow wordt onderzocht hoe de jongere generatie betrokken raakt bij duurzaamheid en waarom het cruciaal is voor bedrijven en marketeers om aandacht te schenken aan hun perspectieven.
Jongere generatie steeds meer bezig met duurzaamheid
Jongeren zijn meer betrokken bij duurzaamheid dan ooit tevoren. DPG Media en Panel Inzicht deden recent onderzoek naar duurzaamheid. Het onderzoek toont aan dat 42% van de jongere generatie gelooft dat kinderen zich meer bezighouden met duurzaamheid dan hun ouders. Bovendien voelt 44% van de 18-29 jarigen zich schuldig over hun consumptiegedrag, waarbij 36% het gemiddelde is onder alle respondenten.
Een ander onderzoek onder 1.001 Nederlanders van MarketResponse en b-open laat zien dat jongeren steeds meer bewust zijn van de impact van hun consumptiegedrag op het milieu. Zo heeft ruim een derde van de 18- tot 34-jarigen in het afgelopen jaar iets gelezen over misstanden in de productieketen van een bedrijf. Daarnaast gaf 41% van de 18- tot 34-jarigen aan eigen onderzoek te doen om uit te vinden welke producten duurzaam zijn.
De jonge generatie is niet alleen bewust bezig met duurzaamheid, maar neemt ook actie als het gaat om het kiezen van merken en producten. Een derde van de 18- tot 34-jarigen boycotten een product of merk vanwege negatieve berichtgeving over de impact op het milieu, de natuur of het welzijn van mensen en dieren. Zelfs als ze deze producten eerder wel kochten.
Een invloedrijke factor in werkkeuze
Duurzaamheid is niet alleen beperkt tot persoonlijke levensstijl keuzes. Volgens een recente Europese studie, speelt de impact van toekomstige werkgevers op het klimaat een cruciale rol bij het zoeken naar een baan voor maar liefst 76% van de Europeanen tussen 20-29 jaar. Voor 22% van hen is dit zelfs een topprioriteit. Een verschuiving naar duurzame bedrijfspraktijken wordt duidelijk een prioriteit voor jonge werknemers.
De kracht van eerlijke duurzaamheidscommunicatie
De jonge generatie is kritisch op duurzaamheidsclaims van merken en bedrijven. Ze zijn bereid om duurzame keuzes te maken, maar ze willen ook zeker weten dat de producten en diensten die ze kopen daadwerkelijk duurzaam zijn. Ongeloofwaardige duurzaamheidscommunicatie kan leiden tot afhaken en merkswitches.
27% laat producten links liggen
27% van de jongeren heeft het afgelopen jaar producten links laten liggen vanwege ongeloofwaardige duurzaamheidscommunicatie, terwijl dit slechts 11% was onder de 34+ generatie.
31% stapt over op ander merk
31% is overgestapt op een ander merk vanwege een gebrek aan geloofwaardigheid in de duurzaamheidsbelofte, in vergelijking met 13% van de oudere generatie.
De jongere generatie toont een groeiende betrokkenheid bij duurzaamheid, zowel in hun persoonlijke leven als in hun beroepskeuzes. Ondernemers en marketeers die duurzaamheid serieus nemen en eerlijke, geloofwaardige communicatie bieden, kunnen rekenen op loyaliteit van deze kritische consumenten. Het is duidelijk dat duurzaamheid niet langer een optioneel aspect is voor bedrijven, maar een essentiële factor voor succes in de moderne markt. Door duurzaamheid te omarmen, kunnen ondernemers en marketeers niet alleen een positieve impact hebben op het milieu, maar ook een loyale en geëngageerde klantenkring opbouwen.
Download hier de infographic van het onderzoek.
Mogelijkheden voor ondernemers en marketeers
De toenemende interesse in duurzaamheid biedt kansen voor ondernemers en marketeers. Ondernemers die hierop inspelen, kunnen een groot marktaandeel veroveren. Marketeers kunnen jongeren bereiken door gericht te communiceren over de duurzaamheidsambities van hun bedrijf. Hier zijn een aantal tips voor ondernemers en marketeers:
-
Maak je bedrijf duurzaam
Neem maatregelen om de impact van je bedrijf op het milieu te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van hernieuwbare energie, het recyclen van afval en het verminderen van waterverbruik.
-
Communiceer over de duurzaamheidsambities van je bedrijf
Zorg ervoor dat je website, social media en andere communicatiekanalen informatie bevatten over de duurzaamheidsmaatregelen die jouw bedrijf neemt.
-
Maak duurzame producten en diensten
Dit betekent dat je producten en diensten aanbiedt die zijn gemaakt met duurzame materialen en die een positieve impact hebben op het milieu.
-
Werk samen met duurzame partners
Dit kan bijvoorbeeld een duurzaam energiebedrijf, een duurzaam transportbedrijf of een duurzaam productiebedrijf zijn. Door deze tips te volgen, kun je jouw bedrijf duurzamer maken en jongeren bereiken met jouw marketingboodschappen.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!