3 belangrijke trends voor digitale media in 2020

Business Insider Intelligence maakte op basis van eigen, gepatenteerd onderzoek een voorspelling van de belangrijkste trends voor 2020

Dat de industrie rond digitale media er sinds een paar weken compleet anders uitziet, zal niemand zijn ontgaan. Door de coronacrisis is het ineens een stuk lastiger om de toekomst van de branche te voorspellen.

Business Insider Intelligence keek naar transformatiejaar 2019 en kwam op basis daarvan tot 3 belangrijke wereldwijde trends die in 2020 een rol gaan spelen. Zo krijgt Apple flinke concurrentie van Spotify op het gebied van podcasts, wordt de macht van Google en Facebook verder ingedamd en gaat video een hoofdrol spelen in het leven van contentmarketeers.

Trend 1: De wereld van de podcast zal tegen het einde van dit jaar een duidelijke duopolie zijn van Spotify en Apple. Spotify ligt op schema om Apple de komende jaren van zijn troon te stoten.

Hoewel Android wereldwijd dominant is op het gebied van besturingssystemen voor smartphones is toch Apple Podcasts de meest gebruikte podcast-app met een marktaandeel van 63 procent in februari 2019. Dat blijkt uit een analyse van App Annie. Toch moet Apple rekening houden met Spotify dat hard groeide van een marktaandeel van 5 procent in 2017, naar 10 procent in 2019.

Die groei komt waarschijnlijk omdat Spotify zijn podcast-inspanningen heeft verdubbeld. Het heeft met name de exclusieve inhoud en vindbaarheid van podcasts verbeterd – de zwakke punten van Apple. Apple beloofde de zoekfunctie te verbeteren, maar deze is waarschijnlijk nog steeds te beperkt. 

Apple heeft naar verluidt geprobeerd de exclusieve rechten van succesvolle podcasts te bemachtigen, maar heeft tot nu toe geen eigen shows. Nu podcasting wereldwijd populairder wordt, is Spotify in het voordeel. Het bedrijf is buiten de VS beter gepositioneerd dan Apple Podcasts. Podcasting is aantrekkelijk in veel regio's van de wereld en Spotify heeft meer potentieel in het buitenland omdat het beschikbaar is op Android.

Cirkeldiagram Top Podcast Consumption Apps

Trend 2: Met de Amerikaanse verkiezingen in aantocht en de nieuwe plannen van de voorzitter van de EU zal het gebruik van data en de macht van Google en Facebook verder worden ingeperkt.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 veroorzaakten veel publieke bezorgdheid over de rol die sociale platforms spelen bij het verspreiden van verkeerde informatie. Daarnaast worden grote techbedrijven als Facebook en Google beschuldigd van machtsmisbruik en het hinderen van de concurrentie. Dat heeft geleid tot antitrustonderzoek in de VS en de EU. 

Sindsdien hebben de grote sociale platforms meerdere onderzoeken naar deze kwestie ondergaan, wijzigingen aangebracht in hun beleid en de handhaving daarvan. En de CEO's hebben grootse beloften gedaan om nepnieuws aan te pakken.

Terwijl de Amerikaanse overheid zich richt op het indammen van de grootte van de techreuzen is de EU juist bezig met het reguleren en beperken van het gebruik van personal data. En het gebruik van deze data zijn cruciaal voor Facebook en Google. De EU loopt voorop qua digitaal beleid. Zo is de AVG-wetgeving wereldwijd de leidraad geworden voor regelgeving op het gebied van gegevensbescherming.  

De verwachting is dan ook dat Amerikaanse wetgevers de nieuwe plannen van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, over gaan nemen. Zij wil binnen twee jaar een nieuwe wet uitrollen rondom de aansprakelijkheid en veiligheid op digitale platforms, de zogenaamde Digital Services Act. 

Trend 3: Video wordt ook in Nederland de leidende contentmarketingvorm

Voor het eerst beschouwen meerdere contentmarketeers 'video' als hun primaire contentmarketingvorm – in plaats van alternatieven zoals artikelen, e-books of infographics. Ongeveer een op de vijf (19 procent) marketeers beschouwt video als de belangrijkste mediavorm die wordt gebruikt binnen hun contentstrategie. Dat blijkt uit onderzoek van HubSpot onder 3.400 marketeers wereldwijd. 59 procent van de marketeers die nog niet met video werkt, is dit wel van plan in 2020.

 

Staafdiagram Video

LinkedIn heeft het onlangs gemakkelijker gemaakt om video's van YouTube en Vimeo op profielpagina’s te plaatsen en is in januari gestart met het testen van een nieuwe livestreamingfunctie voor geselecteerde merken. Videocontent kan marketeers een hogere ROI bieden dan andere vormen. Uit een onderzoek van Impact Marketing uit 2019 blijkt bijvoorbeeld dat 95 procent van de mensen de boodschap van een video onthouden, vergeleken met slechts 10 procent als het gaat om tekst.

Voor B2B-marketeers zijn er meerdere strategieën voor het creëren van boeiende, klantgerichte videocontent. Met klanttestimonials en -interviews kunnen bedrijven vooraf opgenomen gesprekken delen. Zo krijgen prospects de kans om te zien hoe eerdere klanten de producten of diensten van het bedrijf hebben gebruikt. Verder kunnen organisaties interviews, presentaties of paneldiscussies livestreamen om informatie over het bedrijf te delen of om simpelweg thought leadership op te bouwen in een branche.

Volgens IDG kunnen bedrijven video ook inzetten om hun doelgroep beter te uit te leggen waarom ze een bepaald product of een bepaalde oplossing nodig hebben. 83 procent van de jonge IT-beslissers heeft bijvoorbeeld een voorkeur voor leveranciers die hen in elke fase van het besluitvormingsproces uitleggen waarom ze een bepaald product nodig hebben. 

Download het gratis slidedeck van Business Insider Intelligence met meer trends hier »

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →