Overslaan en naar de inhoud gaan

'Kieswijzers moet je met korrel zout nemen'

"Je moet kies- of stemwijzers met een korrel zout nemen."Dat zei de Vlaamse politicoloog Michiel Nuytemans donderdag in Den Haag.…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De meeste kieswijzers 'koppelen' standpunten van kiezers aan die van partijen, aldus Nuytemans. Kiezers kunnen echter ook uit gewoonte op een partij stemmen, omdat ze de lijsttrekker sympathiek vinden of omdat ze een voorkeur hebben voor een bepaalde coalitie.

related partner content for mobile comes here

Een ander probleem is dat kieswijzers er geen rekening mee houden dat partijen wel eens van standpunt kunnen wisselen, zoals het CDA onlangs deed met de langstudeerboete. Zo'n stemwijzer hoeft dan niet direct de prullenbak in en ook het totaalbeeld klopt nog wel. Maar een stelling over dat specifieke onderwerp is niet meer bruikbaar, zegt politicoloog Martin Rosema (Universiteit Twente). Will Tiemeijer van de WRR noemt het feit dat stemwijzers een momentopname zijn, een van de voornaamste bezwaren tegen het instrument.

Uit onderzoek blijkt dat stemwijzers wel degelijk invloed hebben, zegt Rosema. Bij de laatste twee Tweede Kamerverkiezingen zocht bijna de helft van het electoraat er zijn toevlucht toe. Volgens de politicoloog gingen bij vorige verkiezingen ook iets meer mensen naar de stembus door de digitale stemhulpen.

Vooral zwevende kiezers blijken bereid het advies te volgen. Dat wil overigens volgens Rosema niet zeggen dat zij zich er blind door laten leiden. Het kan ook simpelweg zo zijn dat kiezers er door het advies achterkomen dat ze het toch wel erg eens zijn met de standpunten van bijvoorbeeld de SP. Kiezers die al hun hele leven CDA stemmen, laten zich zelden van dat idee afbrengen door een advies op internet, aldus Rosema.

Dat neemt niet weg dat de meeste aanwezigen kieswijzers een aanwinst voor de democratie vinden, vooral omdat ze de interesse in politiek aanwakkeren. "De stellingen vormen vaak aanleiding tot een discussie over politiek. Of dat nu thuis is of in de kroeg, het is zeker winst," aldus Nuytemans. (ANP)

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in