Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlanders en zoekgedrag

De manier waarop Nederlandse internetters gebruik maken van zoekmachines verschilt nogal. Zo voert 44 procent één woord in, zoekt 38…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De Nationale Search Engine Monitor wordt twee keer per jaar gehouden. In dit onderzoek werden Ilse, Google en Startpagina vergeleken en werden 650 internetgebruikers ondervraagd. Wat doet gebruikers van zoekmachines besluiten om door te klikken? Voor 47 procent is dat het feit dat de URL ze op één of andere manier bekend in de oren klinkt. Ook belangrijk is het feit dat de zoektermen daadwerkelijk in de titel of omschrijving voorkomen (26 procent). En bepalend is de aantrekkelijkheid van de beschrijving zelf (27 procent).

En wat doet zoekend Nederland als niet is gevonden wat wordt gezocht? 45 Procent zoekt verder met dezelfde zoekopdracht bij een andere zoekmachine; 40 procent zoekt verder bij dezelfde zoekmachine met een meer gespecificeerde zoekopdracht en 39 procent zoekt verder bij dezelfde zoekmachine maar gebruikt een andere zoekopdracht.

Meest gebruikte zoektermen zijn ‘vakanties/vliegreizen’, ‘software’, ‘boeken/cd’s’. Er zijn verschillen per zoekmachine: op Google wordt het meest naar software gezocht, op Ilse het meest naar vakanties en via Startpagina meer naar huizen en wonen.

Hoe tevreden is men met het resultaat? 79 Procent geeft aan dat de laatste zoeksessie resultaat opleverde. Niet succesvol vindt men een sessie waarbij de resultaten niet opleveren wat men in gedachten had. In 2 procent van de zoeksessies leidt een niet-succesvolle opdracht ertoe dat de zoeker zich wendt tot offline media zoals de Gouden Gids of het telefoonboek.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al abonnee? Log hier in