Overslaan en naar de inhoud gaan

Pedigree activeert het merk met AI. Lukt dat ook met deze column?

CAMPAGNEPRAAT | 'Slimme campagne die Pedigree weer op de kaart zet met emotie en connectie in plaats van met hondenbrokken.'
Pedigree
Pedigree

Adverteerder: Pedigree
Bureau: Weber Shandwick
Campagne: DogGPT
 

WAB: Deze week een platform genaamd DogGPT, mejuffrouw Krouwel. Had jij er al over gehoord?

related partner content for mobile comes here

MK: Helaas niet meneer Bol. Maar dat is tegenwoordig zo opgelost. Want hier op Adformatie schreef technologievisionair Ruud de Langen van de week dat 'het hem enorm bevrijdend gevoel lijkt als Adformatie deze tool gaat gebruiken om ene Willem-Albert B. en Mariëlle K. te vervangen voor echt slimme campagnebesprekingen'. En wij willen natuurlijk niets liever dan hem dat gevoel geven toch?
 

WAB: Vanzelfsprekend! Wat stel je voor? Ik heb een vermoeden denk ik.

MK: Precies! We laten ChatGPT ons werk doen. Dus ik stelde de vraag of hij (of is het een zij?) deze DogGPT-tool kent. 

ChatGPT: Ja, ik ken DogGPT! Het is een AI-model dat specifiek is ontworpen om te communiceren vanuit het perspectief van een hond. Het is een speelse en humoristische manier om met AI te praten, waarbij het model zich voordoet als een hond die je vragen beantwoordt of interacties aangaat, vaak met een dosis charme en loyaliteit. Het is een grappige benadering van de technologie, maar kan ook best informatief zijn als het gaat om het begrijpen van hondenperspectieven. Heb je ergens specifiek over gehoord?

WAB: Onze volgende prompt is dan: Ja, we kregen de vraag wat we er vanuit marketingoogpunt van vinden, wat vind jij?

ChatGPT: Vanuit een marketingoogpunt heeft DogGPT zeker potentieel. Het gebruik van een AI-persoonlijkheid zoals een hond kan een krachtige manier zijn om merkcommunicatie te humaniseren en een emotionele connectie met het publiek te maken. 

MK: Dat is mooi gesproken. Beetje taai antwoord wel. We vragen even door. Prompt: Noem eens een paar punten die concept en campagne interessant maken. 

ChatGPT:

  1. Speelsheid en Authentieke Verbondenheid: Honden worden vaak geassocieerd met loyaliteit, vriendelijkheid en speelsheid. Door zo’n AI te gebruiken, kun je een speelse en sympathieke toon neerzetten, wat aantrekkelijk is voor doelgroepen die houden van humor en een informele benadering.
  2. Niche Marketing: DogGPT kan goed aansluiten bij merken die zich richten op huisdierbezitters, diergerelateerde producten of services (zoals hondenvoer, speeltjes, of zelfs adoptie van huisdieren). Het kan een manier zijn om klanten op een unieke, gepersonaliseerde manier aan te spreken.
  3. Viraliteit en Social Media: Door de humor en het ongewone karakter van DogGPT is het goed mogelijk dat zulke interacties viraal gaan, vooral op platforms zoals TikTok, Twitter of Instagram, waar mensen graag delen wat grappig of schattig is.
  4. Betrokkenheid en Conversational Marketing: DogGPT biedt kansen voor interactie die verder gaat dan traditionele advertenties. Het kan klanten betrekken in gesprekken en interacties die meer lijken op een gesprek dan op een verkopers-pitch, wat zorgt voor een meer authentieke merkervaring.
  5. Emotionele Appèl: Aangezien veel mensen een sterke emotionele band hebben met hun huisdieren, kan het gebruik van DogGPT ook een emotionele snaar raken, waardoor klanten zich meer verbonden voelen met het merk.

WAB: Dat is nogal een analyse. Nog iets anders waar we aan moeten denken?

ChatGPT: Jazeker! Waar je voorzichtig mee moet zijn:

  1. Overdreven Verpersoonlijking: Als DogGPT te veel op de voorgrond staat en de merkboodschap niet goed geïntegreerd wordt, kan het afleiden van de kernwaarden van het bedrijf. Het moet een aanvulling zijn, niet een vervanging van de merkidentiteit.
  2. Doelgroepafstemming: Het is belangrijk dat de doelgroep van het merk zich kan vinden in de speelse toon. Niet elk merk of product heeft baat bij zo’n benadering. Het moet passen bij de branding.

MK: Nou meneer Bol. Ik weet niet of meneer de Langen nu echt gekregen heeft wat hij wilde. Het is allemaal heel feitelijk, grondig, uitgebreid en correct. ChatGPT spreekt niet echt over de campagne. Klaar denk ik. Oh wacht ik vraag voor jou en mij nog even een samenvatting. Wij zijn maar simpele campagneliefhebbers die wekelijks wat kletsen over werk dat ons wordt voorgelegd. Geen echte connaisseurs. Dus prompt: Kun je het nog even voor ons samenvatten?

ChatGPT: Jazeker. Kortom, DogGPT kan een effectieve en leuke manier zijn om betrokkenheid te creëren, zolang het goed aansluit bij de merkstrategie en de juiste tone of voice heeft voor het publiek dat je probeert te bereiken. Wat voor merk of product zou je in gedachten hebben voor deze aanpak?

WAB:  Prompt: Pedigree. Oh jee! Nu komt hij weer met zo’n lang antwoord als hiervoor, maar dan losgelaten op Pedigree. Dat wordt wel een heel lang en theoretisch praatje zo. Ik vraag gelijk de samenvatting. En voor onze lezers die het hele verhaal willen, prompt het zelf even alsjeblieft.

ChatGPT: Voor Pedigree zou het gebruik van een AI zoals DogGPT een briljante zet kunnen zijn! Pedigree is een merk dat zich al lange tijd richt op honden en hun welzijn, en een speelse, interactieve benadering via DogGPT zou perfect passen bij hun merkidentiteit. DogGPT zou Pedigree kunnen helpen om op een vernieuwende en leuke manier met hun doelgroep te communiceren, vooral via digitale kanalen en social media. Het creëert een merkervaring die zowel emotioneel als praktisch is en versterkt de merkidentiteit van Pedigree als een zorgzame en toegankelijke hondenpartner.

MK: Prompt: Nog een leuk campagne-idee?

ChatGPTHier is een voorbeeld campagne-idee: Een campagne genaamd 'Hondensprekend', waarbij DogGPT wordt ingezet als de ‘virtuele hond’ die via social media en de website van Pedigree praat. Honden kunnen vragen stellen, bijvoorbeeld: 'Waarom is Pedigree het lekkerste eten?' En DogGPT zou in een hondvriendelijke, humoristische stijl antwoorden. Dit kan worden gekoppeld aan productdemonstraties, weggeefacties, of zelfs livestreams waarin DogGPT vragen beantwoordt van klanten.

WAB: Okay, mejuffrouw Krouwel, hier gaat het mis. Want ChatGPT is niet in staat de bestaande campagne daadwerkelijk te bespreken. Of wij Boomers prompten niet goed. Dat kan natuurlijk ook. Wat nu?

MK: Ik ben bang dat Adformatie hier geen genoegen mee neemt. Dus ik vrees dat de bevrijding van Ruud nog even op zich laat wachten en dat ik jou mijn inmiddels fameuze vraag stel: Duiding meneer Bol, we hebben jouw duiding gewoon nodig.

WAB: Typisch aan AI: veel van de informatie klopt wel. Maar kwantiteit van woorden maakt nog geen kwaliteit van analyse. Dus we nemen het even over. Wat ik erg slim van Pedigree vind, is dat zij marktleidergedrag vertonen. In plaats van in de valkuil van 'koop nu meer brokken te trappen en 'twee halen in één betalen', helpen zij nieuwe hondenliefhebbers met hun beste match. Naast nobel ook gewoon zakelijk heel slim. Geeft een goed gevoel bij nieuwe hondenbezitters en is een perfect instapmoment voor nieuwe loyale gebruikers. Goede merkuitstraling bij mensen met hondenhart. Dus vanuit mij vooral lof. Mijn kritische noot is het vrij klinische filmpje voor de campagne. Deze voelt als een casefilm in plaats van een prikkelende boodschap voor de consument. Dit ijzersterke concept verdient iets fraais.

MKEens dat vond ik ook van de film. Beetje de instructievideo van het energiebedrijf over hoe je ketel te vullen. Maar verder ook heel positief over het platform. Slim idee. Sterk passend bij het merk. En zet Pedigree weer op de kaart met emotie en connectie in plaats van met hondenbrokken. En goede timing ook. Want deze donkere maanden en emotionele tijd van het jaar helpen natuurlijk ook. Het moment om te matchen met een asielhond. Primair zonder foto’s. Ook dat is verfrissend in deze tijd van het jaar waar het toch veel over glitter, glamour en uiterlijk gaat. Maar toch, uiteindelijk wil je hem toch wel zien. Gewoon even in de zwarte oogjes kijken. Ik heb het geprobeerd en zie dan vaak als rashond staan. Dan weet je natuurlijk niks. Pas als je doorvraagt komt er een kleine foto. Dus ik ben wel benieuwd tot hoeveel actie dit leidt. Want je gaat niet zomaar helemaal van Den Haag naar Overijssel rijden voor een hond die je niet echt hebt kunnen zien. 

WAB: De vraag is ook of het echt conversie als doel heeft. Of awareness, bewustwording dat een huisdier kiezen, eerder over innerlijke compatibiliteit gaat dan over aantrekkingskracht. Dat is tussen mensen niet anders. 

MK: Tja, uiteindelijk moeten die asiels toch leeg. Dus wat ook maar werkt mag van mij. Serieus onderwerp. Die beestjes verdienen allemaal een warm thuis. 

WABGoh, zo hebben wij nu toch heel wat aan onze AI-gastcolumnist toegevoegd. Want die praatte nog iets te theoretisch en behoorlijk off topic. De human touch noemen we dat. Blijkt toch nog steeds hard nodig te zijn in deze kunstmatige wereld.

MK: Yep, meneer Bol. Net als bij DogGPT: AI kan alle info verschaffen, matchen, je in de goede richting brengen. Maar uiteindelijk moet er chemie zijn, menselijke interactie. Een knipoog, een glimlach. Of een aai en een kwispel in dit geval. Geen gepolijste woorden, maar het hart voelen. Daar kan nog geen AI-tool tegenop. Hoe graag onze Ruud dat ook wil. We hebben het geprobeerd. Maar helaas. Dus we kletsen volgende week hier gewoon weer samen de oren van zijn hoofd! 

Zij marketingbaas van NN Group, hij directeur van Abovo Maxlead. Beiden hebben een groot hart voor marketing en reclame. Iedere week betwijfelt, bekritiseert of bewierookt het duo Mariëlle Krouwel en Willem-Albert Bol een actuele campagne. Met vandaag de DogGPT-campagne van Pedigree. 

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in