Regionale omroepen investeren met eigen plan in kracht van de regio
De regionale omroepen zien geen reden om het eigen plan - waarmee men 17 miljoen wil bezuinigen - te wijzigen op basis van het vrijdag verschenen advies van de Raad voor Cultuur. De Raad pleit daarin voor een soort van BBC-model en een ander type bestuur. Volgens de koepel van regionale omroepen ROOS voorziet het eigen voorstel het beste in een slagvaardige regionale omroep die de regionale verankering niet verloren laat gaan.
'Wat de Raad voor Cultuur voorstelt is een kopie van het Hilversumse NPO-model, met een landelijk bestuur dat geen enkele binding met de regionale mediabedrijven heeft. Dat is ons te veel een ivorentoren-model,' aldus Jack de Vries, voorzitter van ROOS. 'Er is geen enkel draagvlak voor het voorstel in de sector, waardoor het in de praktijk een niet werkend conflictmodel zal worden. Ons model voorziet juist wel in een slagvaardig bestuur dat binding met de inhoud en regio houdt.'
Vacatures
Accountmanager
SpottaAccountmanager New Business
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen Huis
Samenwerking
De oproep van de Raad voor Cultuur tot nauwe samenwerking met andere mediaorganisaties wordt door het ROOS-bestuur wel omarmd. Met de NOS werken de regionale omroepen aan een gezamenlijk nieuwsprogramma met landelijk/internationaal nieuws aangevuld met een regionaal bulletin. Met de lokale omroepen zijn er verspreid over het land al talloze samenwerkingen waardoor content en kennis worden gedeeld. Ook met de kranten wil de regionale omroep graag samenwerken, maar die behoefte moet wel aan beide kanten bestaan. Dat lijkt vooralsnog niet het geval.
Het BBC-model waarvoor de Raad pleit gaat er volgens ROOS aan voorbij dat regionale omroepen meer zijn dan nieuwsorganisaties. Achtergronden en evenementen maken de omroepen tot verbindende factor en dat vereist een eigen kanaal op radio en tv. 'Dat gaat in het BBC-model verloren, waarmee het kind met het badwater wordt weggegooid', aldus ROOS.
17 miljoen bezuinigen
De regionale omroepen moeten volgens afspraken in het regeerakkoord van het kabinet-Rutte II vanaf 2017 in totaal 17 miljoen bezuinigen. De huidige dertien omroepen willen dat opvangen door de organisaties te bundelen tot vijf mediabedrijven, die op het gebied van techniek en overhead centraal beleid gaan voeren. Inhoudelijk moeten de omroepen daardoor juist specifieker kunnen opereren. De verwachting is dat staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het plan binnenkort naar de Tweede Kamer zal sturen.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid