Overslaan en naar de inhoud gaan

Groene Bonen?

Wat is gezond en wat niet?, vraagt Nu.nl zich vandaag af in het dagelijkse nieuws. De conclusie: "Bovenaan de lijst staan met 100 punten:…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Wat is gezond en wat niet?, vraagt zich vandaag af in het dagelijkse nieuws. De conclusie: "Bovenaan de lijst staan met 100 punten: broccoli, bosbessen, kiwi's, groene bonen en sinaasappels." Kiwi's kennen we, bosbessen zijn bekend, maar wat zijn precies groene bonen?

related partner content for mobile comes here

Groene bonen zijn uiteraard sperziebonen. Maar waarom noemt Nu.nl die dingen groene bonen? Omdat het een knip-en-plak bericht is van een cut-and-paste editor. Waar haalt die het nieuws vandaan? Nu.nl doet aan bronvermelding, dus we volgen de link naar . Ook daar is sprake van groene bonen, want ook daar zit een knip-en-plak redacteur. Waar haalt Gezondheidsnet zijn wijsheid vandaan? Van de nieuwsbrief , dit om precies te zijn. EVMI vond het nieuws niet bij de bron (Yale-Griffin Prevention Research Centre) maar bij het Belgische persbureau Belga. Dat bureau kopieert een lijst uit de Britse krant The Guardian , waarin in de top vijf inderdaad Green Beans staan.

The Guardian verwijst naar een overzicht op de website , gewijd aan de nutritional value van levensmiddelen. Daar blijkt de top-vijf een te zijn, waar ook aardbeien, asperges, bloemkool en spinazie deel van uitmaken. Waarom worden die dan niet genoemd in de Nederlandse nieuwsberichten? Omdat bij EVMI, bij Gezondheidsnet en bij Nu.nl (en blijkbaar ook The Guardian) niemand zich nog druk maakt om de zorgvuldigheid van de berichtgeving. Knipselredacties hebben geen tijd om naar de bron te gaan; ze moeten elke dag licht verteerbare berichten produceren.

Kan het iemand iets schelen hoe er met nieuws omgegaan wordt? Wie maakt zich nog druk over het morsen van feiten? Hopelijk iemand namens de spinazie-sector, de asperge-telers en de bloemkoolverbouwers. Wellicht ook nog iemand bij de retailers die nuval-scores kunnen gebruiken om de voedingswaarde van verse groenten en fruit te promoten. Daar plakken ze waarschijnlijk nog wel het juiste etiket op sperziebonen. In het snelle wereldje van de digitale nieuwsgaring gaat om vijf uur het licht uit, want thuis wacht een prakje van patatten en groene bonen...

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in