Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitalisering van Nederlandse huiskamers zet door

Beetje bij beetje winnen digitale televisie en digitaal bellen terrein op de analoge diensten. Dit blijkt uit de Mediabarometer van Ernst &…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Bellen via internet is explosief gestegen van 6 procent naar 26 procent en inmiddels heeft ruim één op de vier huishoudens in Nederland digitale TV.

related partner content for mobile comes here

Ernst & Young verricht vier keer per jaar een meting onder 2000 respondenten om de ontwikkelingen in de dynamische media en entertainmentmarkt op de voet te volgen. Deze resultaten beslaan de periode van een jaar gemeten vanaf het derde kwartaal van 2005 tot en met het derde kwartaal van 2006. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Interview-NSS.

Bij de digitale televisie scoort vooral kabel (16 procent) als type verbinding goed. Satelliet en de ether zijn als infrastructuur een stuk minder populair (resp. 7 procent en 4 procent). In het afgelopen kwartaal is 3 procent van de huishoudens van televisieaanbieder veranderd. 'Het is voor de verschillende aanbieders de komende tijd van belang dat zij een goede relatie opbouwen met de klant en hun merk goed in de markt zetten. Het eerste contact dat een klant met een aanbieder heeft is van grote invloed en moet direct goed zijn', volgens Frank Blenderman, partner bij Ernst & Young.

ADSL meest gebruikt
De markt voor internetaanbieders is stabiel. Slechts één op de 20 huishoudens is van internetaanbieder gewijzigd. Een op de tien huishoudens met internet is van plan de komende drie maanden te veranderen van verbinding of aanbieder. 'Doordat nieuwe internettoepassingen meer capaciteit vragen, zou dit er juist toe moeten leiden dat de consument overstapt naar een zwaarder pakket', aldus Frank Blenderman.

De strijd tussen ADSL en kabel zal volgens de onderzoekers verhevigen in het gevecht om meerdere diensten per klant te leveren. Dit is goed nieuws voor de consument die verwacht goedkoper uit te zijn en beter bediend te worden door de bundeling van diensten.

Voice over IP
Zowel de bekendheid als het gebruik van digitaal bellen (VoIP, via Kabel of ADSL) heeft een enorme toevlucht genomen in 2006. Digitaal bellen via ADSL zonder een KPN abonnement (10 procent) en bellen via de kabel (10 procent) zijn het meest populair.

De Mediabarometer geeft inzicht in de trends op het gebied van telefonie, internet en digitale televisie vanuit consumentenperspectief en geeft de opinie weer over actuele onderwerpen die spelen in de markt. Het onderzoek wordt sinds september 2006 gehouden onder 2000 Nederlandse consumentenhuishoudens. Ernst & Young onderzoekt deze markt op kwartaalbasis. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met marktonderzoekbureau Interview-NSS. De groep respondenten is online (1500) en telefonisch (500) geënquêteerd. Elke Mediabarometer bestaat uit een aantal terugkerende vragen op het gebied van telefonie, internet en digitale televisie en vragen over specifieke thema's. Deze thema's variëren per editie.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in